Meddig tartja zárva a sorompót Moszkva?

Az orosz állategészségügyi ellenőrök helyszíni vizsgálatairól készült jegyzőkönyvet már valamennyi, az ügyben érintett cég megkapta, és ennek alapján megkezdték az abban feltárt hiányosságok kijavítását.

GazdanetO. Horváth György2014. 06. 07. szombat2014. 06. 07.

Fotó: AFP/Getty Images

(FILES) This picture taken in 2002 at at Fotó: AFP/Getty Images

Az orosz hatóság szakemberei ez év február 16. és március 1. között magyarországi helyszíni ellenőrzést tartottak baromfi- és húsipari üzemekben. Ennek során 21 létesítményt látogattak meg, később közölték, hogy 14 nem felel meg az orosz élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az orosz hatóság két hónapos határidőt adott az intézkedési tervek megküldésére, amelyek szakmai előkészítésben a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai folyamatosan közreműködnek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az érdekesség az, hogy ezen üzemek közül több engedéllyel szállít termékeket Japánba, Dél-Koreába, ahol legalább olyan szigorúak az előírások, mint az oroszoknál, de a távol-keleti ellenőröknek megfelelnek e magyar cégek.

Ezzel párhuzamosan intenzíven zajlanak az EU és az Orosz Föderáció, Fehéroroszország és Kazahsztán közötti tárgyalások az afrikai sertéspestis miatt még februárban bevezetett korlátozó intézkedések feloldásáról, melyek miatt Magyarország sem szállíthat sertést, sertéstermékeket e három országba. Legutóbb a múlt héten volt magas szintű szakértő egyeztetésre Párizsban, az Állategészségügyi Világszervezet éves közgyűlésén. A helyzet megoldása érdekében megbeszélések kezdődtek az unió állategészségügyi hatóságának vezetője és a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyeletének vezetője között. A kialakult helyzet téma volt az unió mezőgazdasági miniszteri tanácsülésén és a főállatorvosi munkaértekezleten is.

Ezek is érdekelhetnek