Szicsek az év pálinkája

Az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny eredményhirdető gáláján Magyarország legjobb pálinkája 2014-ben a Szicsek Pálinkafőzde Kft. feketeribizli-pálinkája lett.

GazdanetO. Horváth György2014. 06. 20. péntek2014. 06. 20.
Szicsek az év pálinkája

A magyar pálinka egyre megbecsültebb lett bel- és külföldön is az elmúlt években, a kormányzat mellett sokan, sokat tettek ezért - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny eredményhirdető gáláján. Magyarország legjobb pálinkája 2014-ben a Szicsek Pálinkafőzde Kft. feketeribizli-pálinkája lett. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a kitűnő magyar pálinka megbecsülést szerezzen készítőjének, valamint a kulturált pálinkafogyasztás széles körben elterjedjen, a nemzeti kultúra részévé váljon. Ebben, mint mondta, nagy szerep jut a Pálinka Nemzeti Tanácsnak, amely új alapokra helyezve megszervezte az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyt, és elősegítette, hogy a magyar pálinka nemzeti kinccsé, valódi hungarikummá váljon. Hozzátette: a magyar pálinka népszerűsítésében a Nemzeti Pálinka Tanács számíthat az FM támogató együttműködésére.

Jakab István (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a Pálinka Lovagrend tagja méltatta, hogy a verseny szervezői együttműködésre és összefogásra késztették a szakmát a magyar pálinka jó hírének öregbítése érdekében. Az idei országos versenyen 50 főzde 335 mintával vett részt. A 335 minta nyolc fő kategóriában - almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly, vadgyümölcs, ágyas és vegyespálinka kategóriában - versenyzett egymással. A bírálók az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen 63 arany, 114 ezüst és 99 bronz minősítést osztottak ki.

Magyarország legjobb pálinkája 2014-ben a Szicsek Pálinkafőzde Kft. feketeribizli-pálinkája lett. A gálán elismerést vehetett át több újságíró is a magyar pálinka népszerűsítéséért. Tavaly 744 ezer hektoliterfok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb a 2012. évinél. A bérfőzés mennyisége tavaly elérte a 8,25 millió hektoliterfokot, ez mintegy 16,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A növekedés 30 százalékos volt az előző évhez képest.
 

Ezek is érdekelhetnek