Ablakcsere csaknem féláron! - Gazdagabbak számára

Igyekeznie kell annak, aki állami támogatással akarja lecserélni hőszigeteltre ablakait, ajtóit. Összesen 1,1 milliárdos a keret, de előre meg kell hitelezni az egész összeget, mert támogatást, csak utólag lehet elszámolni. Így vélhetően nem a legrászorultabbak programja lesz ez sem.

GazdanetO. Horváth György2014. 09. 29. hétfő2014. 09. 29.
Ablakcsere csaknem féláron! - Gazdagabbak számára

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összességében 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét az úgynevezett Otthon Melege Program keretében. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást a kvótabevételek terhére biztosítja a szaktárca.A pályázattal elnyerhető támogatás intenzitása legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százaléka lehet, azzal a kitétellel, hogy a pályázatonként (lakásonként) adható támogatás nyílászárócsere esetén bruttó 450 ezer forint, míg a lakások nyári hővédelmének javítását célzó, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével kombinált nyílászárók cseréje esetében legfeljebb bruttó 520 ezer forint lehet. (Azaz nagyjából egymillió forintos beruházást támogat utólag az állam, tehát azok pályázhatnak, akik képesek meghitelezni az egész összeget.)

A pályázaton azon magánszemélyek vehetnek részt, akik a pályázattal érintett lakóépület tulajdonosai és azt életvitelszerűen lakják - ennek megfelelően a pályázatban nem vehet részt az a magánszemély, aki nem rendelkezik bejelentett magyarországi tartózkodási hellyel (állandó lakcímmel, ideiglenes tartózkodási hellyel). Fontos tudnivaló az is, hogy pályázatot benyújtani legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező lakás korszerűsítésére lehet. Az egyes lakások tulajdonosai önállóan nyújthatnak be pályázatot.

A támogatható tevékenységek köre

a.) Lakások külső nyílászáróinak szükségszerű (pályázói igény szerinti) cseréje abban az esetben támogatható, ha a fejlesztés során beépített nyílászárók megfelelnek a TNM rendelet szerinti költségoptimalizált követelmény szint előírásoknak. A lakások külső nyílászáróinak cseréje esetében a megfelelő légcsere biztosítására a nyílászárókba épített önszabályozó szellőző elemek beépítése kötelező, támogatott költség. Csak fűtött terek (lakóhelységek) nyílászáró cseréjére adható állami támogatás. Támogatást a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett projektre nem lehet igényelni. A pályázat beadását megelőzően kicserélt vagy felújított nyílászárók esetében állami támogatás nem igényelhető.
b.) A támogatható épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével, melyet az adott homlokzati oldalon, egységes módon fel kell szerelni. Támogatható minden olyan beavatkozás, mely az épület nyári szoláris terhelését megfelelő mértékben csökkenti anélkül, hogy a téli sugárzási nyereség csökkenne (gépi hűtés, légkondicionáló berendezés beüzemelése nem támogatható).
Figyelem: Csak az a) ponttal együttesen végezhető ez a beruházási elem, de nem kötelező jelleggel.
A kiírás szerint csak azon lakóépületek energetikai korszerűsítésére lehet pályázatot benyújtani, melyek 2006. december 31-én jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkeztek. Ugyanakkor jó hír, hogy a pályázóknak nem kell pályázati díjat fizetniük.

 

Ezek is érdekelhetnek