Orosz embargó: már a tejtermelők sem jogosultak támogatásra!

Miközben a hónap elején néhány nap alatt kimerítették a lehetőségét, hogy a magyar zöldség- ás gyümölcstermesztők támogatást igényeljenek az EU-tól az orosz embargó miatti veszteségeik kárpótlására, addig a tejtermelőknek legalább 15 napjuk volt erre. Most ennek vége.

GazdanetO. Horváth György2014. 09. 26. péntek2014. 09. 26.
Orosz embargó: már a tejtermelők sem jogosultak támogatásra!

Az orosz embargó miatt nem csak a zöldség- és gyümölcstermesztők kerültek bajba, hanem más ágazatok is, Így például az európai tejtermelők és tejfeldolgozók is. Mivel a felesleges tejet lehet tárolni és így kivonni a piacról – sajt, tejpor, vaj formájában –, ezért az Európai Unió szeptember 5-től tette lehetővé e támogatás igénylését. Most, azonban bő két hét után lezárta a jelentkezést, vagyis szeptember 23-tól erre már nincs lehetősége a magyar termelőknek sem. A raktározási támogatás 3-7 hónapra szól, célja pedig, hogy a termelők időt nyerjenek, hogy eladatlan termékeiknek új piacokat tudjanak találni. A bizottság azzal indokolta a lépést, hogy aránytalanul megugrott a támogatási igények száma olyan térségekben – elsősorban Olaszországban –, amelyek egyébként hagyományosan nem exportálnak sajtot Oroszországba. A támogatási rendszer leállítása a bizottság közleménye szerint óvintézkedés, ilyen ütemben ugyanis nagyon gyorsan kimerült volna a 155 ezer tonnás támogatási keret. A támogatást szeptember 5-től lehetett igényelni.

Magyar termelők eddig nem igényeltek ilyen támogatást, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hét végi tájékoztatása szerint egyetlen ilyen kérelem sem érkezett a hivatalhoz. Ugyanakkor többen érdeklődtek a lehetőség iránt. Továbbra is lehet azonban pályázni vaj és a sovány tejpor magántárolására. Ezeknél sem mennyiségi, sem pénzügyi korlátot nem tartalmaz a bizottsági rendelet. Magyar támogatási igényt egyelőre nem nyújtottak be a termelők, de ezt a 2014. december 31-iki határidőig még megtehetik - a magyar Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tájékoztatása szerint.



 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek