Húshiányt okoz az ellenőrzés

Több húsféléből is hiány alakult ki az utóbbi hetekben a budapesti piacokon. A szakértők szerint ennek hátterében a feketegazdaság visszaszorítása érdekében tett kormányzati intézkedések állnak.

GazdanetO. Horváth György2015. 02. 17. kedd2015. 02. 17.
Húshiányt okoz az ellenőrzés

Valóban okozott átmeneti csirkehúshiányt a január elsején elindult Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER)  – válaszolta a Napi Gazdaság megkeresésére Bárány László, a legnagyobb hazai baromfitermelő cégcsoport, a Master Good tulajdonosa. Elsősorban a vásárcsarnokokban és a vendéglátás területén fordult elő, hogy bizonyos baromfitermékekből nem tudták kielégíteni az igényeket.

Miután január utolsó hetében a kormány közleményben tudatta, hogy az EKÁER próbaüzemmódját március elsejéig kiterjesztik, a piacra szinte azonnal visszatértek a főként importból és belföldi számla nélküli kereskedelemből származó baromfihúsok, ennek következtében néhány napon belül megtörtént a visszarendeződés – mutatott rá Bárány László. A vállalkozó reményei szerint ettől függetlenül érzékelhető lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal határozott fellépésének hatása, és folytatódik a kifehéredés folyamata. Mint mondta, a fentiek miatt a szakma nagyon várja az EKÁER élesítését. Kiemelte: a rendszer kifehéredése alapvetően nem jár húshiánnyal és áremeléssel, ez most átmenetileg azért következett be, mert az eddig feketepiacon beszerzett áru helyett az érintett vállalkozók nem találtak gyorsan igénybe vehető, tisztességes alternatív beszerzési útvonalat. A magyar baromfitermelés − baromfifajonként változó mértékben − 120–200 százalékos önellátást tesz lehetővé, tehát Magyarország alapvetően nem szorul importra.

A Hússzövetség tagjai közül is érzékelték néhányan, hogy az általuk előállított friss hús iránt megnőtt a kereslet a budapesti régióban – közölte lapunkkal Éder Tamás, a szervezet elnöke. Ez  különösen annak fényében kedvező fejlemény, hogy korábban a tisztességes húsipari vállalatok szinte képtelenek voltak termékeiket értékesíteni a régióban. A szövetség véleménye szerint ebben jelentős szerepe van a pénztárgépek online bekötésének és annak is, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok szigorították a budapesti, illetve a főváros környéki hús nagy- és kiskereskedelmi egységek, valamint a hűtőházak és kisebb gyártó üzemek ellenőrzését. Az EKÁER hatásáról egyelőre korai lenne nyilatkozni, hiszen az gyakorlatilag tesztüzemi rendszerben működik – tette hozzá Éder Tamás.

Március 1-jétől módosulnak az EKÁER szabályai, erről nyújtott be törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az Országgyűlésnek, a részletek azonban nem ismertek, mivel azokat miniszteri rendelet tartalmazza majd.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek