Kiderült: mérgez, vagy nem mérgez a narancs?

Az élénk szín garancia a finom ízre? A narancs húsába valóban „beszivároghat” a növényvédő szer? A NÉBIH átfogó narancs terméktesztjéből most minden kiderül.

GazdanetO. Horváth György2015. 02. 13. péntek2015. 02. 13.
Kiderült: mérgez, vagy nem mérgez a narancs?

Tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsot vett górcső alá februárban a NÉBIH. A szakemberek a laborvizsgálatokon „ízekre szedték” a déligyümölcsöket: 302 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire végeztek méréseket, de természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem.

Ami a laborban kiderült:
- A tételek mindenben megfeleltek a minőségi előírásoknak.
- A minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben azonban tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot.
- Az ökológiai gazdálkodásból származó (bio) mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható.
- A gombaölő hatású növényvédő szerek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony.
- A megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is vizsgálták: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Fontos, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kg terméket kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A NÉBIH tanácsa, hogy, aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.
- Valamennyi minta bőven meghaladta a cukor/sav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek.
- A termékek többsége tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g C-vitamin mennyiséget, tehát egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.

A kedveltségi teszten íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából vizsgálták a gyümölcsöket. A kóstolók – nem meglepő módon – az édesebb, vagyis magas cukor/sav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az íz és a szín nincs szoros összefüggésben egymással, vagyis a szép élénk szín még nem garancia a finom ízre. Kedveltség szempontjából első helyen a görög Navel, másodikon a spanyol bio Salustiana, míg a harmadikon a szintén spanyol származású Navelina végzett.

A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt blogján.
 

Ezek is érdekelhetnek