Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Mától tilos olyan élelmiszert forgalmazni Magyarországon melyben 2 százaléknál nagyobb lenne az úgynevezett transz-zsírsav. Dániában ezt már igen régóta tiltják, s kimutathatóan csökkent a szív- és érrendszeri okok miatti halálozási ráta.
Egy mától hatályos rendelet szerint „tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot”. A 2013-ban napvilágot látott szabályozás 2015. február 18-ig adott türelmi időt a gyártóknak és a kereskedőknek arra, hogy a jogszabálynak nem megfelelő élelmiszerek összetételét megváltoztassák, illetve kivezessék azokat a piacról.
Miért károsak a transz-szírsavak? A transz-zsírsavak károsan befolyásolják koleszterinszintet: ugyanis nemcsak emelik az LDL-, azaz „rossz” koleszterinszintet, de csökkentik a koleszterinszint normalizálásában jelentős szerepet játszó HDL, azaz „jó” koleszterin szintjét is. A magas koleszterinszint pedig a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora, így nagyon fontos odafigyelni az ideális koleszterinszint fenntartására. A tudományos vizsgálatok eredményei alapján a 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz 5 g/nap transz-zsírsav bevitel 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2008-ban 17,3 millió ember hunyt el valamilyen kardiovaszkuláris megbetegedés következtében és ez a szám a becslések alapján 2030-ra 23,3 millióra fog emelkedni. Magyarországon talán még a nemzetközi helyzetnél is súlyosabb képet mutat a valóság, 2012-ben 64178 ember, azaz az elhunytak 46%-a halt meg valamilyen keringési betegség következtében.
Milyen élelmiszerekben található sok transzzsírsav? A transz-zsírsavak tehát olyan zsírsavak, amelyek molekulaszerkezetükben eltérnek a telített zsíroktól, és kimutathatóan rossz élettani hatásúak az emberi szervezetre. A transzzsírok az ipari termelés során a növényi olajok keményítése során keletkeznek, így a (részlegesen) hidrogénezett növényi olajjal készült élelmiszerekben fordulhattak elő nagyobb mértékben. Transz-szírsavak természetes módon is képződnek a kérődző állatok gyomrában, így jelen vannak a tejben, és a kérődző állatok húsában is, ez utóbbiakra azonban nem vonatkozik a szóban forgó EMMI rendelet.
Az ország legnagyobb margaringyártója, az Unilever üdvözli az EMMI rendelet türelmi idejének lejártát
Az Unilever által forgalmazott margarinok (Rama, Delma, Flora és Liga) transzzsírsav-tartalma megfelel az EMMI 71/2013. (XI. 20.) rendeletének, hiszen a termékeket már évtizedek óta nem hidrogénezett növényi olajjal készítik. A szabályozás türelmi idejének lejárta nem érinti a vállalat portfólióját, hiszen ezek a termékek már a szabályozás megjelenése előtt is megfeleltek az egészségügyi kívánalmaknak.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu