Drágult a bárány, maradt a tojás ára Húsvét előtt

A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás - mondta Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács (BTT) tanácsadója az MTI-nek. A bárány ára tavalyhoz képest viszont 15-20 százalékkal emelkedett.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 30. hétfő2015. 03. 30.
Drágult a bárány, maradt a tojás ára Húsvét előtt

Átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon. A tojás általában a piacokon drágább. Emlékeztetett arra is, hogy a tojásvásárlás húsvét előtt a duplájára nő, ami 30-60 tojás vásárlását jelent háztartásonként hetente. A húsvét előtti két hétben eléri az 50-60 milliót az eladott tojások száma. A húsvéti magyar tojáspiacot megzavarja az import, mert a beszállítói árakat letöri - mondta. Megjegyezte azt is, hogy ilyenkor a kis (S) méretű apró tojások kínálata nő meg az üzletekben, amelyek darabára alacsonyabb ugyan, de a tényleges súlyuk alapján legdrágábbak.

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint mintegy 60 millió tojást hoztak be az országba január és november között. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének becslése szerint viszont az illegális szállítmányokkal mintegy 800 millió darab tojás érkezett Magyarországra. A tanácsadó megjegyezte, hogy a január 1-jén bevezetett elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer (ekáer) a szakmai szervezet várakozásai szerint jelentősen visszaszorítja majd a tojás fekete importját. A főbb beszállító országok: Lengyelország, Szlovákia, Lettország és Németország. A magyar tojásexport tavaly 46 millió volt. A magyar tojásfogyasztás évente átlagosan 215 darab. A termelés éves árbevétele az idén várhatóan 60 milliárd forint lesz, ami az előző évhez képest mintegy 2-3 százalékos növekedést jelent. A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint - mondta Földi Péter.

A tavalyinál mintegy 15-20 eurócenttel drágább a magyar húsvéti bárány kilója az idén, az exportszállítások azonban a legjobb esetben is a múlt évi szintet érhetik csak el - közölte Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke az MTI megkeresésére. 2014-ben 2 héttel később volt húsvét, mint most, emellett az olasz piac a magasabb átlagsúlyú bárányokat igényli. Kereslet főként a 20-27 kilogramm közötti állatokra van. A kiszállított húsvéti bárány mennyisége várhatóan mintegy 110-120 ezer darab lesz. Ez a magyar éves bárányexport 16-20 százaléka. A bárányok eladásából évente mintegy 10 milliárd forint származik. A húsvéti bárány legnagyobb hányada, mintegy 95 százaléka olasz export, de érkezik bárány Magyarországról Boszniába, Horvátországba, Libanonba, Ausztriába, Németországba, Japánba és Franciaországba is. Az exportra kerülő bárányok száma évente mintegy 530-550 ezer. A bárányexport a hazai vágóbárány 99 százalékát teszi ki. Magyarországon jelenleg 895 ezer anyajuh és növendék jerke van - közölte a terméktanács elnöke.

Ezek is érdekelhetnek