Itthon még szabadon száll a méreg - csak elvileg büntetik

Magyarországon a szívólevegős elven működő vetőgépállomány nagy része - a jogszabályi előírás ellenére - még mindig nincs deflektorral felszerelve, pedig ez a berendezés a csávázott vetőmagokról leváló növényvédőszer maradékokat a talajra vezeti, ezáltal minimalizálja a környezetszennyezést - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 12. csütörtök2015. 03. 12.
Itthon még szabadon száll a méreg - csak elvileg büntetik

A magyar gazdaságokban mintegy 12 ezer szívólevegős elven működő vetőgépet használnak a gazdálkodók, de - a felmérések szerint - 70 százalékukon nem használják a jogszabály szerint kötelezően előírt deflektort. Ez a vetőgépekre egyszerűen felszerelhető szerkezet arra szolgál, hogy a csávázott vetőmag vetésekor a magról leváló port a barázdákba vezesse, ezáltal töredékére csökkentse az elszóródást.

A közlemény kiemeli: fontos lenne, hogy ez az arány rövid időn belül megforduljon. 
A vetőmag-csávázószerek több mint százéves múltra tekintenek vissza, a csávázás során egy védőburokkal látják el a vetőmagot, amely a vetés és csírázás idején különösen kitett a kártevő rovarok és kórokozók támadásának. A csávázószer ott biztosít védelmet a csírázás idején, ahol az a legjobban szükséges: a mag és a kifejlődő gyökerek körül.

Kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy deflektor alkalmazásával az esetleges csávázópor-elsodródás mértéke a tizedére csökkenthető. "Nagyon fontos, hogy a gazdálkodók is megértsék, a deflektorokkal óvják a környezetüket" - áll a Vetőmag Szövetség közleményében. Az Európai Unió szabálya szerint a berendezés alkalmazása kötelező minden olyan esetben, amikor rovarölő szerrel csávázott kukoricát vagy napraforgót vetnek. Ez az előírás Magyarországra is vonatkozik.

Ezek is érdekelhetnek