Nem titkolózhatnak tovább az agrártárcák!

Az uniós tagállamok agrártárcáinak mostantól kötelezően közzé kell tenniük az agrártámogatások kedvezményezettjeinek nevét, a támogatás összegét, annak leírását és az intézkedés jellegét is. Egyedül az évi 1250 eurós támogatásban részesülő kistermelők mentesülnek az átláthatósági követelmény alól.

GazdanetO. Horváth György2015. 06. 02. kedd2015. 06. 02.
Nem titkolózhatnak tovább az agrártárcák!

Május 31-vel hatályba léptek a 2013-as közös agrárpolitikai reform agrártámogatások nagyobb átláthatóságára vonatkozó rendelkezései – írta a bruxinfo.hu. Az új szabályok értelmében a tagállamok mezőgazdasági tárcáinak mostantól közzé kell tenniük a kedvezményezettek listáját, beleértve a kedvezményezettek nevét, a lakóhely szerinti önkormányzat nevét, a támogatás összegét, annak leírását és az intézkedés jellegét is. Magyarán azt, hogy miért és mire kapta az illető személy vagy cég a támogatást.
 

A mezőgazdasági minisztériumoknak kell gondoskodni arról, hogy a fenti információk egy külön erre a célra létrehozott internetes oldalon elérhetők legyenek. A transzparencia szabályok a 2014-es költségvetési évvel kezdődnek, vagyis a 2013 októbere és 2014 októbere között kifizetett támogatásokat teszik először hozzáférhetővé.

Bár a közös agrárpolitikai támogatások kedvezményezettjeiről már 2008 óta elérhetők voltak információk, ezeket alapvetően adatvédelmi okokból az Európai Bíróság egy 2010-es ítéletében eltörölte. Az új rendszer már a Bíróság kifogásainak figyelembe vételével készült, amelyek többek között az arányosság elvével ellentétesnek találták a természetes személyek adatainak közlését.

Az átláthatósági szabályok nem vonatkoznak viszont azokra a kis termelőkre, akiknek az adott évben kifizetett agrártámogatások összege nem haladja meg az 1250 eurót.
 

Ezek is érdekelhetnek