Újabb veszélyes kártevő jelent meg az országban

Újabb komoly kártevővel kénytelenek szembenézni a magyar és a baranyai szőlőtermelők. Megtelepedett az országban az amerikai lepkekabóca, s ezt komolyan kell venni.

GazdanetO. Horváth György2015. 07. 14. kedd2015. 07. 14.
Újabb veszélyes kártevő jelent meg az országban

Bock József, a villányi borvidék elnöke a baon.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a lepkekabócák jellemzően a szőlőfürt tengelyét szívogatják és viaszszállal hálózzák be a növényt. Feltétlenül védekezni kell ellenük felszívódó rovarölő szerrel, mert tönkreteszik az ültetvényt. A veszély komolyságára jellemző, hogy a kártevő elszaporodása egy-egy növényen végső esetben az egyed végét jelenti, ugyanis a védekezés egyik leghatékonyabb módja a beteg növények elkülönítése, megsemmisítése.

Az amerikai lepkekabócát hazánkban először Budapesten figyelték meg 2004-ben, azóta jelentős terjedését és elszaporodását tapasztalták. Július közepétől jelennek meg a felnőtt egyedek, a növények hajtásain táplálkoznak, és zavarásra pattanva menekülnek. Magyarországon eddig közel 100 növényfajon, köztük lágy- és fásszárú fajokon figyelték meg. A közterületre gyakran ültetett növényfajok közül az ostorfán, vadgesztenyén, juharon, hárson, kőrisen, akácon, platánon, eperfán gyakori. Házi- kertekben szőlőn, őszibarackon, birsen is károsít. Előfordulásukra leggyakrabban a növények hajtásán, a levelek fonákján található fehér viaszváladék hívja fel a figyelmet. Az országban idén sajnálatos módon több hagyományos szőlőtermőterületen is felütötte a fejét a kártékony rovar.
 

Ezek is érdekelhetnek