Osztozzunk a gazdával!

Lapunkban már bemutattuk, mi is az a közösségi gazdaság. Most a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) adataira hivatkozva arról adhatunk hírt, hogy Magyarországon több mint 15 ilyen kezdeményezés működik. Hogy e tevékenység még nagyobb körben terjedjen el, a TVE októbertől képzéssorozatot indított. Az elsőre október 10-én került sor, ahol magáról a közösségi gazdálkodásról tudhattak meg minél többet az érdeklődők. A másodikat novemberben tartják, melyre már az induló közösségek tagjait várják.

Gazdanetohgy2015. 10. 24. szombat2015. 10. 24.

Kép: Három kaptár biokertészet zöldés növény közösség láda rendelés élelmiszer egészséges táplálkozás 2014 12 10 Fotó: Kállai Márton

Osztozzunk a gazdával!
Három kaptár biokertészet zöldés növény közösség láda rendelés élelmiszer egészséges táplálkozás 2014 12 10 Fotó: Kállai Márton

Egyre több gazdálkodó vág bele a közösségi gazdálkodásba, hogy biztosabb megélhetéshez jusson. Lényegében a gazdából vagy gazdacsoportból, illetve egy vásárlói körből áll, akik folyamatosan, egész évben együttműködnek. A vásárlók vállalják, hogy a gazdaság termékeit előre meghatározott áron az egész szezonban vagy évben megveszik. A gazdálkodók pedig ebben az időszakban a legjobb tudásuk szerint termelnek a közösségnek.

E megoldás főként a kisebb termelőkre alapoz, akik nem találnak piacot termékeiknek, kiszolgáltatottak a felvásárlóknak, vagy személyesebb kapcsolatot szeretnének kialakítani a vásárlóikkal. A rendszerben a terményeknek nem ára van, hanem a gazdasághoz csatlakozó tagok átalánydíjat fizetnek a termelésért cserébe. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a gazdálkodó az év elején kiszámolja az összes termelési költségét, a munkabéreket és az egyéb költségeket, majd ennek összegét osztja szét a hozzá csatlakozó vásárlók között. Az átalánydíjért cserébe a vásárlók minden héten megkapják, ami a gazdaságban számukra megtermett. Jellemzően minősített biotermékeket.

Ezek is érdekelhetnek