Brutális veszteséget szenvednek el az állattartók

Rossz tendenciákról számolt be a KSH legutóbbi agrárárakkal foglalkozó jelentése. A viszonylag kedvező átlagok ugyanis elfedik a nagyobb bajokat.

GazdanetO. Horváth György2016. 04. 14. csütörtök2016. 04. 14.

Kép: 2015. szeptember 10. Magyar holstein fríz tehenek tehén boci mosnak fejés tej, Fotó: Üveges Zsolt

Brutális veszteséget szenvednek el az állattartók
2015. szeptember 10. Magyar holstein fríz tehenek tehén boci mosnak fejés tej
Fotó: Üveges Zsolt

Idén februárban a mezőgazdasági termelői árak összességében 2,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.  Ez jó hír lehetne önmagában, de a háttérben nagyon komoly bajok húzódnak meg. A számok azért alakultak viszonylag kedvezően, mert a növekedést a növényi termékek árának 7,3 százalékos emelkedése húzta, az élő állatok és állati termékek ára tovább esett – jelentette a KSH.

Az áremelkedés a növényeknél is inkább korrekció, nagy eltérésekkel. A gabonafélék nagyon nyomott ára 2,3 százalékkal nőtt, főleg a kukorica 16 százalékos drágulása miatt. A búza ára 14 százalékkal csökkent, igaz, a gyümölcsöké 26, a burgonyáé pedig 58 százalékkal nőtt. Azaz az utóbbi, kisebb súlyú tételek húztak nagyot az átlagokon, melyek nem annyira termelési, mind inkább kereskedelmi, spekulációs célú árváltozások.

Aggasztó viszont, hogy az élő állatok termelőiár-szintje 3,7, az állati termékeké 7,8 százalékkal lett alacsonyabb. A vágósertés felvásárlási ára tavaly szeptember és december között 15 százalékot esett. Később ez visszafordult, de februárban is csak 322 forint volt kilónként, ami biztos veszteség a termelőknek. A tejára ismét zuhan, már 65 forintot fizetnek csupán egy literért, miközben néhány hónapja végre 75-80 forintos szintre kúszott fel az egy éve mélyben lévő ár.

Ezek is érdekelhetnek