Célellenőrzést rendeltek el a tejpiacon

A tegnapi fővárosi tejes tüntetés napjától átfogó célellenőrzéseket rendelt el a hazai élelmiszer-biztonsági hatósg vezetője. A cél, megtisztítani a kereskedelmet a nem megfelelő tejektől, tejtermékektől, így helyet nyitni a magyar tejipari cikkek számára.

GazdanetO. Horváth György2016. 04. 05. kedd2016. 04. 05.

Kép: 2016. április 4. Budapest Tehén tüntetés tejtermelők tej szarvasmarha

Célellenőrzést rendeltek el a tejpiacon
2016. április 4. Budapest Tehén tüntetés tejtermelők tej szarvasmarha

A magyar tejágazat helyzetéről, a tejtermelők legsúlyosabb problémáiról és a hatósági támogatás megerősítéséről egyeztetett többek között Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke a tejtermelők és -feldolgozók képviselőivel tegnap a hatóság székházában. A NÉBIH elnöke átvette a termelők petícióját és tájékoztatta a résztvevőket, hogy az első adatok kézhezvételét követően haladéktalanul elrendelte az ágazat komplex, fokozott ellenőrzését.

A NÉBIH székháza elé érkező demonstrálók állatait friss vízzel és állatorvosi ügyelettel várta a hatóság. Oravecz Márton a hivatal nevében átvette a petíciót, majd egyeztetésre invitálta a tejtermelők és -feldolgozók képviselőit. A megbeszélésen szóba került, hogy a termelők, a piac fehérítése érdekében, több és esetenként a korábbi évekre is visszanyúló vizsgálatot szeretnének. Mindehhez elengedhetetlennek tartják a hivatal megerősítését, számítanak a NÉBIH szigorú és következetes fellépésére.

Oravecz Márton biztosította a képviselőket, hogy a NÉBIH minden rendelkezésére álló jogi eszközzel fellép a tisztességtelen előállítókkal és forgalmazókkal szemben. A hivatal elnöke a mai naptól átfogó célellenőrzést rendelt el a tejpiacon, a munkatársak reggel óta végzik a vizsgálatokat az ország több pontján. A hatóság szakemberei többek között a beszerzési ár alatti értékesítést vizsgálják a legmeghatározóbb kereskedelmi szereplőknél. A vizsgálat első szakaszában az elmúlt 60 napot ellenőrzik, ami a korábbi évek szúrópróbaszerű átvilágításával folytatódik majd.

A gazdasági csalások felderítése mellett a hatóság kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerbiztonsági feltételek teljesülésére is. Ennek érdekében a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága többnapos vizsgálatsorozatba kezdett az ország teljes területén. Emellett Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a tej- és tejtermékek célellenőrzését is, amit a kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hajtanak végre.

A Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH az elmúlt években is sokat tett az ágazat tisztaságának védelméért, azonban, ahogy eddig is, nyitott az ágazati szereplők javaslataira. A hatóság célja, hogy a komplex célellenőrzéssel még hatékonyabban támogassa a magyar tejtermelőket és a kiváló minőségű, biztonságos hazai termékeket.

Ezek is érdekelhetnek