Nincs vészhelyzeti tartaléka az országnak?

A német kormányzati felhívás irányította a hazai helyzetre a figyelmet, ott ugyanis a kormány felszólította a német lakosságot, hogy halmozzon fel 10 napra elegendő alapvető élelmiszert és vizet. Itthon is csak magára számíthat a magyarság, mivel a kormány tavaly megszüntette az állami tartalékkészleteket évtizedek óta kezelő céget, a TIG Kft.-t.

GazdanetO. Horváth György2016. 09. 08. csütörtök2016. 09. 08.
Nincs vészhelyzeti tartaléka az országnak?

- Eladták az ország élelmiszer-tartalékát, vagyis nincs például állami búza, kukorica, rizs vagy éppen cukor, amelyeket nagyobb válsághelyzetekben fel lehetne használni. Varga Mihály gazdasági miniszter azt mondta, egy országnak kellenek tartalékok. Csakhogy az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint mindent értékesítettek, amikor felszámolták a készletek fölött gazdálkodó szervezetet – olvasható az ATV honlapján. A képviselő szerint a céget felszámolták – többek között azért, mert legutóbbi brókerbotrányok miatt nagyon eladósodott az állami cég – bő 400 milliót bízott a becsődölt Hungária Értékpapír Zrt. pénzügyi vállalkozásra -, s ez a pénz eltűnt. A felszámolással együtt megszűnt a lehetősége az alapvető élelmiszerek tárolására is, sőt, vélhetően az ilyen készletek is eltűntek a felszámolás során. Hivatalos információt nem adtak ki róla, de például évtizedeken keresztül szokás volt 50-100 ezer tonna búzát, kukoricát, több tízezer tonna cukrot, étolajat készletezni baj esetére. Ezeket 10 milliárd forintot is elérő értékű raktárbázisokban tartotta az ország több pontján. Összesen korábban 400 ezer tonnányi készletet volt képes a TIG raktározni. Hogy-e raktárak, és a készletek a végelszámolás során kihez kerültek, arról a végelszámolást végző cég nem adott információt.

Hosszú ideig Magyarországnak is voltak tartalékaik, de 2015 őszén egy kormányhatározatban úgy döntöttek, hogy Magyarországon nem indokolt gazdaságbiztonsági készletek fenntartása. Eredetileg nagy raktárakban tartották a kukoricát, a búzát és az árpát, de például voltak állami cukor és étolajkészleteink szükség esetére, ha valamilyen nagy vész van. Ezekért a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. felelt egészen addig, míg meg nem szüntették. Ezt egy tavalyi kormányhatározat írta elő, s az agrártárcát bízta meg a megszüntetés részleteinek kidolgozásával. Ugyanakkor Varga Mihály szerint egy ország nem maradhat tartalékok nélkül. Elméletileg az év végéig kellene kidolgozni egy vészhelyzet esetére szóló tartalékgazdálkodási rendszer kidolgozását.

Most tehát akár azt is mondhatnánk, hogy az ország teljesen kitett e tekintetben, ami komoly nemzetbiztonsági kockázatot is rejt magában az ellenzéki pártok vélekedése szerint. Ugyanis ha nincs országos szintű tartalékolással foglalkozó szervezet – márpedig ez jogutód nélkül megszűnt –, akkor készletek sincsenek.

Ezek is érdekelhetnek