Kiemelt pénzt szerezhetnek a gazdaszövetkezések

Hamarosan indul az élelmiszeripari fejlesztés támogatási programja, amelyben elsősorban hazai kis- és közepes méretű cégek kapnak helyet. Cél, hogy kialakuljon, illetve megerősödjön e réteg, összesen 200 milliárdot fordítanak uniós forrásból e célra.

GazdanetO. Horváth György2016. 10. 03. hétfő2016. 10. 03.

Kép: Dió feldolgozó üzem bionuss Eger mag gyümölcs táplálkozás gyár bio egészség 2015 10 22 Fotó: Kállai Márton

Kiemelt pénzt szerezhetnek a gazdaszövetkezések
Dió feldolgozó üzem bionuss Eger mag gyümölcs táplálkozás gyár bio egészség 2015 10 22 Fotó: Kállai Márton

A minap Székesfehérváron, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke az Egészséges magyar élelmiszerek - a helyi gazdáktól az asztalig elnevezésű szakmai eseményen azt állította, hogy Magyarországon az élelmiszer-feldolgozó ipar szinte teljes egészében külföldi tulajdonban van, így „egyes ágazatok sorsát néhány multinacionális nagyvállalat dönti el”. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy az élelmiszeripari export árbevételének 50 százalékát húsz nagyvállalat adja, ezek közül tizenegynél 100 százalékos, négy esetében többségi külföldi tulajdon van, és mindössze öt cég áll hazai tulajdonban.

A feldolgozást segítő program célja, hogy hazai alapanyagokat feldolgozó, profi technológiát alkalmazó cégek jöjjenek létre lehetőleg gazdatulajdonban, vagy résztulajdonban. A pályázók maximum 500 millió forintra pályázhatnak, ennek háromszorosát csak a gazdatársulás keretében létrejövő feldolgozóüzemek kaphatják.

- A feldolgozatlan alapanyagok exportálásával a munkalehetőséget is exportáljuk. Amennyiben a hozzáadott érték helyben keletkezik, abból több bevétele származik a gazdatársadalomnak, mert az mindig magasabb áron értékesíthető, mint a nyersanyag – szögezte le az elnök az MTI beszámolója szerint.
 

Ezek is érdekelhetnek