Esők növelték a GDP-t

Ha nem lett volna szerencsés az időjárással a mezőgazdaság - szinte mindig akkor esett, mikor kellett -, akkor szinte alig növekedett volna ebben az évben a magyar gazdaság. Magyarország bruttó hazai terméke 2016 harmadik negyedévében 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a mezőgazdaság és a piaci szolgáltatások járultak hozzá.

GazdanetO. Horváth György2016. 11. 28. hétfő2016. 11. 28.
Esők növelték a GDP-t

A mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke változatlan áron az első félévben 15 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, a kedvező őszi betakarítási adatok alapján a második félévben is hasonló mértékű növekedés várható - – mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár egy szakmai rendezvényen a minap. Az agrár-külkereskedelem az első nyolc hónap adatai alapján várhatóan eléri a 2015-ös mintegy 8 milliárd eurós exportszintet, – az agrártermékek részesedése a külkereskedelmi forgalomból az első 8 hónapban mintegy 8,5 százalék, a külkereskedelmi aktívumból 28 százalék fölött van.

A 2014-2020 között Magyarország a közvetlen támogatásokat és a vidékfejlesztési forrásokat összevéve 12,4 milliárd eurót kap/hívhat le az Európai Uniótól. Erre óriási szükség van, mivel - az államtitkár szerint - a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, stabilabbá vált a termelők helyzete. A magyar mezőgazdaság kibocsátása 48 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke 85 százalékkal bővült 2010-2015 között.

Ezek is érdekelhetnek