Rövidesen megint 400 forint lesz a benzin!

2008 óta először döntöttek ilyen átfogó olajkitermelés csökkentésben az OPEC-tagországok bécsi találkozójukon. Biztos, hogy drágulni fog az olaj, így a benzin és dízel ára is világszerte. A döntés jó az olajexportálóknak, rontja az importőrök helyzetét.

GazdanetO. Horváth György2016. 12. 01. csütörtök2016. 12. 01.

Kép: Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke és Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára átadják Budapest első nyilvános elektromos töltőoszlopát az Elmű-Émász székháza előtt. 2010.09.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Rövidesen megint 400 forint lesz a benzin!
Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke és Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára átadják Budapest első nyilvános elektromos töltőoszlopát az Elmű-Émász székháza előtt. 2010.09.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) 1,2 millió hordóval csökkenti a napi 33,5 millió hordós összesített kitermelést. A mostani az első ilyen megállapodás az OPEC-nél 2008 óta. A 14 tagország szeptemberben előzetesen már megállapodott a mérséklésről, most ezt véglegesítették. Az értesülések szerint a kartell tagjai a termelés napi 1,1 millió hordós csökkentésében állapodtak meg. A 14 tagország termelését a jelenlegi napi 33,6 millió hordóról napi 32,5 millió hordóra csökkenti. A mostani lesz 2008 óta az első termeléscsökkentő megállapodás az OPEC részéről. A legnagyobb visszafogást a legtöbbet és legolcsóbban termelő Szaúd-Arábia vállalta, míg a gazdasági embargókból kikecmergő Irán növelheti szállításait.

A piaci pletykák szerint a világban összesen 1,6 millió hordós kitermelés-csökkentésről állapodhatnak meg, ugyanis ebből 1,2 millió hordót vállal az OPEC, a szövetségen kívüli országok - például az oroszok - pedig 400 ezer hordóval vághatják vissza a termelésüket. Az olaj ára ennek hatására már most 8 százalékos pluszban van.

Szakértők úgy vélik, gyorsan búcsút mondhatunk a 300-zal kezdődő dízel és benzin áraknak, így megint ránk köszönt az a korszak, amikor legalább 400 forintot kell adni az autósoknak és fuvarozóknak egy liter üzemanyagért. Ez egészen biztos felpörgeti a hazai inflációt is és a kormánynak egy-két hónapon belül le kell faragnia a kapcsolódó jövedéki adót, amelyet éppen októbertől emelt meg az előző havi alacsony olajárak miatt. Az adó mértékét negyedévente határozzák meg, attól függően, hogy az előző havi átlagárak meghaladták-e az 50 dolláros kőolaj árat, vagy alatta maradtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek