Fogynak a készletek, drágul a cukor

Az idén további 5 százalékkal emelkedhet a cukor fogyasztói ára, miután éves összehasonlításban tavaly decemberig már közel 17 százalékkal drágult.

GazdanetO. Horváth György2017. 01. 18. szerda2017. 01. 18.
Fogynak a készletek, drágul a cukor

A magas készletek ellenére az elmúlt években jelentősen nőtt a cukor tőzsdei és fogyasztói ára, mivel a cukortermelés nem tudott lépést tartani a kereslet növekedésével – mondta Fórián Zoltán, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető agrárszakértője. A globális cukortermelés tavaly meghaladta a 174 millió tonnát, miközben a felhasználás elérhette a 184,4 millió tonnát. A cukorkészletek az Európai Unióban is csökkennek. Az Európai Bizottság adatai szerint a 2015-ös gazdasági évet még közel 4 millió tonnás készlettel zárta az unió, tavaly azonban már csak 1,38 millió tonna maradt a raktárakban. Bár a közösségben a tavalyi gazdasági évben a cukorrépa termelői igen jó hozamokról számoltak be, a területcsökkenés miatt a globális áremelkedésekre az uniós készletcsökkenés is rásegített.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kristálycukor kilójának átlagára tavaly júliusban 249 forint volt, míg 2015-ben 187 forintot kellett csak egy kilóért adni.

A drágulás csak ideiglenes lesz – egy-két év, mert a cukorkvóta megszűnése miatt nagyot fog ugrani az EU cukortermelése. Vajon Magyarországon is növekedni fog a cukorrépa vetésterülete?
Az EU Bizottság a jövő évi agrárpiacok legutóbbi áttekintése alapján – a cukorkvóta rendszer kifutásával – a tagországok cukorrépa-, illetve cukortermelésének jelentős növekedését várja. A cukorrépa több tagország vetésszerkezetéből hiányzott, ezért együttes vetésterületének legalább 200.000 hektárral való növekedésére lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy a Közösség 2017. évi cukorrépa termése az előző évihez viszonyítva 13,9 százalékkal (125,4 millió tonnára), cukorkibocsátása pedig 16,7 százalékkal (2,8 millió tonnával) növekszik, és ez a növekedés a rákövetkező években is valószínűleg folytatódik. Ugyancsak növekedés várható az EU invert-cukor termelésében is. Mindez kiélezett versenyhelyzetet idézhet elő. A cukorrépa vetésterületek növekedése elsősorban a kedvező éghajlati- és talajadottságokkal rendelkező körzetekben várható, amint azt a cukorkibocsátásnak a vetésterületnél nagyobb arányú várható növekedése is mutatja. Középtávon mindez a cukor iránti kereslet és a jelenleg tonnánként 450-480 euró közötti  európai cukorárak enyhe csökkenésével fog együtt járni.

Ezek is érdekelhetnek