Német-magyar összefogás: nekimennek a vegánvirslinek

Nem elfogadható, hogy húsmentes élelmiszereket olyan elnevezésekkel forgalmazzanak, amelyek eredendően húskészítményeket jelölnek – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tárcavezető szerint, a vegán virslik, kolbászok, párizsik ezeken a neveken nem kerülhetnek a fogyasztók elé, mert megtévesztőek lehetnek számukra.

GazdanetO. Horváth György2017. 01. 19. csütörtök2017. 01. 19.

Kép: Párizsirudak tesztje 2016.07.25 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Német-magyar összefogás: nekimennek a vegánvirslinek
Párizsirudak tesztje 2016.07.25 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Teljesen egyetért német kollégájával, Christian Schmidt mezőgazdasági miniszterrel a húskészítmények neveit viselő húsmentes termékek elleni fellépésben – mondta a hirado.hu-nak Fazekas Sándor a földművelési tárca vezetője. A politikus szerint a fogyasztókat pontosan kell tájékoztatni, tehát nem szerepelhet a virsli, párizsi, kolbász, a szalámi vagy éppen a hús kifejezés egy hús nélküli termék elnevezésében.

A német agrárminiszter tavaly év végén nyilatkozta, hogy minden erejével azon lesz,  hogy betiltassa a vegetáriánus bécsi szelet, a vegán currys kolbász és a tofukebab elnevezéseket. Christian Schmidt szerint az, hogy húsételek nevét használva kínálják a húsmentes fogásokat, "teljesen félrevezeti és megzavarja a fogyasztókat".  A német tárcavezető  ezzel a német hentesek szövetségének korábbi javaslatát támogatja, és már kapcsolatba lépett az Európai Unió illetékes szervével, hogy a tej és a sajt szavak használatára vonatkozó szabályokat kiterjesszék a hús szóra is. Fazekas Sándor szerint bár nálunk a kifogásolt húsmentes termékek csak szórványosan jelennek meg a kínálatban, a vegán vagy vegetáriánus készítmények – például szójapárizsi, tofuvirsli, gabonaszalámi – elnevezésének problémája Magyarországon is felvetődik. Nem elfogadható, fogalmilag kizárt, hogy húsmentes élelmiszereket olyan elnevezésekkel forgalmazzanak, amelyek eredendően húskészítményeket jelölnek.


 

Ezek is érdekelhetnek