Vége a stabil élelmiszeráraknak?

A viszonylag stabil tavalyi év után az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO jelentős ármozgásokra számít idén az élelmiszerpiacon a gazdasági kiszámíthatatlanság és az időjárási problémák miatt.

GazdanetO. Horváth György2017. 01. 19. csütörtök2017. 01. 19.
Vége a stabil élelmiszeráraknak?

Tavaly az ötödik egymást követő évben csökkentek az élelmiszerárak globálisan a FAO számításai szerint. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a szemesterményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár-index átlagosan 161,6 pont volt tavaly, 1,5 százalékkal csökkent 2015-höz képest. A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index decemberben 171,8 pontra mérséklődött a novemberi 171,9 pontról. A múlt hónapban a cukor és a húsfélék árának a csökkenése meghaladta a szemestermények és olajos magvak drágulását. Tavaly 9,6 százalékkal esett a szemestermények ára elsősorban a kiemelkedően jó ausztrál, kanadai és orosz termés hatására, miközben a tejtermékeké 4 százalékkal, a húsféléké pedig 7 százalékkal csökken. Tavaly a cukor ára 34,2 százalékkal emelkedett, az olajos magvaké pedig 11,4 százalékkal nőtt 2015-höz képest.

A FAO ugyanakkor arra számít, hogy 2017-ben az El Niño még erősebben érezteti majd hatását, amit felerősít a gazdasági bizonytalanság és az árfolyam ingadozás is. A devizapiaci mozgások hatására is láthatunk példát a 2016-os adatokban, hiszen a decemberi cukorárzuhanást szinte kizárólag a brazil reálnak az amerikai dollárral szemben mutatott gyengülése okozta, ami felerősítette a szektorban világelső dél-amerikai ország cukorexportját.

Ezek is érdekelhetnek