Durva drágulás januárban

Rég nem látott mértékben drágult az élelmiszer januárban, a cukor ára 15,3 százalékkal, míg a sertéshúsé 9,6 százalékkal emelkedett - derül ki a KSH adataiból.

GazdanetO. Horváth György2017. 02. 15. szerda2017. 02. 15.
Durva drágulás januárban

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. Ám néhány élelmiszer 10 illetve 15 százalékkal drágult egy év alatt. Ezen belül a cukoré 15,3, a sertéshúsé 9,6, a sajté 4,6, az idényáras élelmiszereké úgy, mint a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 3,5 százalékkal drágult egy év alatt. Jó hír volt az év elején, hogy a baromfihús ára jelentősen csökken. Le is ment 16,4 százalékkal, míg a tojásé 5,0 százalékkal csökkent. Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése változó mértékben jelent meg az árakban, a baromfihúsnál a nagyobb része, a tojásnál csak kisebb része, a madárinfluenza hatása miatt - mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője, hozzátéve, hogy a vendéglátásban nem volt árcsökkenés.

A legnagyobb mértékben, 6,9 százalékkal drágultak az egyéb cikkek - gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek. Ezen belül az üzemanyagokért 15,2 százalékkal kellett többet fizetni a decemberi 6,8 százalékos éves emelkedés után. A szeszes italok, dohányáruk 2,5 százalékkal drágultak, a dohányáruk 4,3, és a szeszes italok árának 0,8 százalékos emelkedése miatt. A háztartási energia ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Ezek is érdekelhetnek