Madárinfluenza: jövedelempótló támogatást ad az FM

Eddig mintegy 1,7 milliárd forintot fizettek ki a madárinfluenza miatti kártalanításban érintett állattartóknak. Ez az összeg rövidesen további 1,5 milliárd forint jövedelempótló de minimis támogatással egészül ki. A jövedelempótló támogatással a kormánynak – a közvetlen károk 100 százalékos kártalanításán túl – lehetősége nyílik az ágazat talpon maradásának segítésére is.

GazdanetO. Horváth György2017. 02. 10. péntek2017. 02. 10.

Kép: Kelebia, 2016. november 15. Madárinfluenz védőkörzet határa tábla. Kelebia határában, miután madárinfluenza megbetegedéseket találtak újabb három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken. Fotó: Ujvári Sándor

Madárinfluenza: jövedelempótló támogatást ad az FM
Kelebia, 2016. november 15. Madárinfluenz védőkörzet határa tábla. Kelebia határában, miután madárinfluenza megbetegedéseket találtak újabb három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken. Fotó: Ujvári Sándor

A kormány számára kiemelten fontos a madárinfluenza megjelenése miatt kialakult helyzet megoldása, ezért a járvány megjelenése óta folyamatosan arra törekszik, hogy annak terjedését megállítsa és – mind szakmai, mind anyagi téren – gyors, hatékony segítséget nyújtson az érintetteknek. Ennek megfelelően gondoskodik az állattartók közvetlen kárainak megtérítése mellett a gazdasági tevékenységük kényszerű szüneteltetése miatt elmaradt jövedelem részleges kompenzálásáról is. A Földművelésügyi Minisztérium jövedelempótló támogatási rendelete jelenleg előkészítés alatt áll, a szükséges források biztosításáról a tárca gondoskodott. Támogatásra a vízi szárnyast – liba, kacsa – tartó gazdálkodók lesznek jogosultak.

 

Emlékezhetünk, a terméktanács szerint az ágazat nagyjából 9-10 milliárdos közvetlen és közvetlen kárt szenvedett el eddig.

Ezek is érdekelhetnek