Újabb madárinfluenza eset

Rejtélyes mikei madárinfluenza-eset miatt védő- és megfigyelési körzeteket alakítottak ki Somogyban, az intézkedés huszonhárom megyei települést érint.

GazdanetO. Horváth György2017. 02. 20. hétfő2017. 02. 20.
Újabb madárinfluenza eset

– Sem hatósági, sem lakossági bejelentés nem érkezett hozzám madárinfluenza miatt elhullott szárnyassal kapcsolatban, akkor derült ki számomra, hogy valami történhetett, amikor a Somogy Megyei Kormányhivataltól két e-mailt is kaptam – mondta Barka Tamás, Mike jegyzője. – Eszerint magas pathogenitású madárinfluenza-megbetegedés történt Mikén, s ezért megfigyelési körzetet rendeltek el tizenhárom település – Csököly, Gige, Hedrehely, Hencse, Jákó, Kadarkút, Kisbajom, Kőkút, Lábod, Nagykorpád, Rinyabesenyő, Rinyakovácsi, Szabás – teljes közigazgatási területére. A település irányába eső, attól tíz kilométeren belül található belterületen kívül eső helységekre is érvényes a szabályozás, tehát az intézkedés Bárdudvarnokot, Beleget, Görgeteget, Homokszentgyörgyöt, Kutast és Visnyét is érinti. Emellett védőkörzetet rendeltek el Mike, Lábod, Nagykorpád és Kadarkút, valamint Mike irányába eső, attól három kilométeren belül található belterületén kívül eső egyéb közigazgatási területére.

– A védő és a megfigyelési körzet területén a baromfit zárva kell tartani – tette hozzá a jegyző. – A baromfi szállítása tilos, kivéve a közúti vagy vasúti tranzitot, ha a szállítmány nem áll meg, vagy nem rakodják ki. – Tilos állatok, állati termékek, takarmány, alom, trágya és fertőzés terjesztésére alkalmas eszközök, tárgyak ki- és beszállítása a megfigyelési és a védő körzetből. A baromfitartók kötelesek állatállományuk létszámát bejelenteni, és azok állatorvosi ellenőrzését és vizsgálatát megengedni. A körzet fő közlekedési útjain jól látható táblákat kell elhelyezni, a lakosságot pedig kötelesek vagyunk tájékoztatni.

– Nincsenek információink arról, mi történt Mikén, csak annyit tudunk, hogy az eset miatt adták ki a rendelkezést – mondta a sonline.hu munkatársának Kovács Anna aljegyző. – Bárdudvarnokon ez a megfigyelési körzet a belterületen kívül eső külterületi részeket érinti. Nem laknak ott sokan. A Kormányhivatal egy táblát is kitetet majd, hogy tájékoztassa őket. Össze kell írni, be kell jelenteni, hogy ki tart baromfit ebben a körzetben.

– A mikei megbetegedés esetében a tulajdonos arról értesítette a szolgáltató, ellátó állatorvost – aki az értesítési láncnak megfelelően értesítette a hatóságot –, hogy a telepen található pulykák bágyadtak, gubbasztanak és elhullás is történt – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. – Az állatokból vett mintákból a nemzeti referencia laboratórium kimutatta a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsét.

– A betegségek elleni hatékony fellépés és a járványügyi intézkedések mihamarabbi végrehajtása miatt a korai észlelés és értesítés döntő jelentőségű, ezért minden állattartónak (beleértve az állatok felügyeletével megbízott személyt és a szállításért felelőst is) törvénybe foglalt bejelentési kötelezettsége van – közölte a Nébih. – Ez azt jelenti, hogy köteles állata betegségéről vagy annak gyanújáról haladéktalanul értesíteni az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, illetve a szolgáltató állatorvost. Járványos állatbetegség esetén a betegség továbbvitelének megakadályozására tett járványügyi intézkedéseket teljesíteni, illetve engedni köteles. A kötelezettségek elmulasztása esetén állami kártalanításra a nem lesz jogosult, illetve élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtható.

Ezek is érdekelhetnek