Csúszik, vagy nem csúszik? - eltérő vélemények sok tízmilliárd forint kifizetéséről

Hónapok várnak az uniós pályázati pénzekre az élelmiszeripari termelők. A Hír TV-nek nyilatkozó agrárközgazdász szerint a sertéságazat van a legnehezebb helyzetben, ott nagyjából egyéves a csúszás. A késés oka az, hogy január óta a Miniszterelnöki Hivatal bírálja el a pályázatokat a tavaly év végén megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal helyett.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 17. péntek2017. 03. 17.
Csúszik, vagy nem csúszik? - eltérő vélemények sok tízmilliárd forint kifizetéséről

„Szerintem az MVH-t nem lehet megszüntetni” – a földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor ellenezte, tavaly év végén mégis megszüntették a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt. Január óta az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások sorsáról az MVH-t élesen bíráló Lázár János államtitkársága dönt. „Ha gazdákkal találkozik, akkor a gazdák közül nagyon sokan tudják, hogy hívják az MVH-t, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt? ÁVH-nak hívják” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kancelláriaminiszter éppen azzal indokolta a háttérintézmény megszüntetését, hogy a hivatal ahelyett, hogy segítené a gazdákat, elzárja őket az uniós forrásoktól. A Miniszterelnöki Hivatal égisze alatt azonban ez másként lesz – ígérte. „Semmiféle kár, hátrány nem fogja érni a gazdákat. Sőt azt gondolom, hogy ebben a szervezeti struktúrában jobban fog működni a vidékfejlesztési pénzeknek és az agrártámogatásoknak a kifizetése” – fogalmazott Lázár.

A Hír TV-nek nyilatkozó ágazati szereplő azonban úgy fogalmazott: nyílt titok, hogy a pályázati pénzek kifizetése hónapok óta késik. Raskó György agrárközgazdász szerint, a csúszást a brüsszeli akkreditáció okozza. Az átszervezést ugyanis elfogadták, de időbe telik, amíg a Miniszterelnöki Hivatal megkapja a pénzek elosztáshoz szükséges jogosítványokat.

„Például azok, akik pont a nemzeti sertésprogramhoz szeretnének hozzájárulni korszerű sertéstenyésztő és hizlaló telepeket építeni, most már egy éve tolják a beruházás megkezdését. Ugyanakkor a sertésállomány pedig zuhanórepülésben van Magyarországon. És hát többek között a kormány annak idején éppen azért rendelte az uniós vidékfejlesztési pályázatokat a sertésprogram mellé, hogy ezeket a trendeket megfordítsa” – mondta el Raskó György.

A csúszás nemcsak a hús-, de a tej- és a konzervipart, illetve a kertészeti ágazatot is érinti. A Tej Terméktanács levélben azt írta: az elmúlt hónapok átvészeléséhez jelentős kormányzati segítséget kaptak, és abban bíznak, hogy legkésőbb fél év múlva megkapják a támogatást. A kormányzat ígérete szerint a mintegy 1000 milliárd forintnyi támogatásról szóló pályázatokat legkésőbb idén tavasszal elbírálják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek