Utolsó pillanatok - Akár 2-3 permetezést is megspórolhatunk a vegetációs időszakban

Nem dőlhetünk hátra, habár nagy kövek gurultak le a szívünkről a kemény telet követően. Most már szinte minden gyümölcsfa megmutatta, mennyire károsodott a fagyok során.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 25. szombat2017. 03. 25.

Kép: Szabvad föld kert O Horváth György konyhakert tavaszi munkák termelés kertészet mezőgazdaság tavaszi lemosó permetezés 2017 03 02 Fotó: Kállai Márton

Utolsó pillanatok - Akár 2-3 permetezést is megspórolhatunk a vegetációs időszakban
Szabvad föld kert O Horváth György konyhakert tavaszi munkák termelés kertészet mezőgazdaság tavaszi lemosó permetezés 2017 03 02 Fotó: Kállai Márton

Az eredmény általában jó, az ország legnagyobb részében nem látni nagy károkat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne munkánk: mint arra már a múlt héten is felhívtuk a figyelmet, az utolsó napokat éljük, amikor még veszély nélkül alkalmazhatjuk a lemosópermetek nagy koncentrációjú hatóanyagait.

Lemosózzunk hát, mivel így akár 2-3 permetezést is megspórolhatunk a vegetációs időszakban. Ha most gyérítjük a ma még kevesebb gombát, baktériumot, ízeltlábút, akkor azokból jóval kisebb mértékben lesznek képesek felszaporodni a megbetegedést okozó utódnemzedékek.

Bedurrantott az időjárás: a héten már 20 Celsius-fok fölötti meleget is mérhettünk. A rügyek is reagáltak a változásra, főként arra, hogy úgy egy hete elmúltak a fagyos reggelek.

Ilyenkor minden felgyorsul, amit nekünk követnünk kell. Aki még nem lemosózott, tegye meg, de csak akkor, ha már elvégezte a metszési munkákat.

Ezzel sem szabad várni, napok múlva olyan bőséges lesz a fák, cserjék és szőlők nedvkeringése, hogy növényeink a későn végzett metszéssel komoly mennyiségű nedvességet veszíthetnek el a sebeken keresztül.

Ugyanezért igyekezni kell a fák, bokrok ültetésével és átültetésével is. Főleg az utóbbi esetben károsodhatnak a növények az óhatatlanul bekövetkező gyökértömegvesztés miatt, hiszen csak egy részüket tudjuk a földlabdával együtt kiásni, a nagyon fontos hajszálgyökerek bizonyos mennyiségét nem.

Aki még nem vetette el a tavaszi zöldségeket, igyekezhet, de nem sok mindenről maradt le. Eddig a fagyok miatt a talaj még nem melegedett át kellő mértékben, így sem a sárgarépa és a petrezselyem, sem a saláta nem bújt elő. A retek és hagymafélék egy része is csak éppen mutatkozik. Az igazi fejlődés e héttől jöhet, amit viszont ki kell használni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek