Versenyt metszettek

A hegyaljai szőlősorok közt rengeteg az ember. Mind a tőkéket babusgatja, kivéve azt a kis, húsz-huszonkét fős csapatot, melynek tagjai közül csak egy dolgozik, a többi meg nézi. Szőlőmetsző bemutatón vagyunk, az ollót csattogtató férfi dr. Lukácsy György, a Corvinus Egyetem adjunktusa, aki sokakkal együtt azon munkálkodik, hogy új utakra terelje a hegyaljai szőlészetet, borászatot.

GazdanetBalogh Géza2017. 03. 23. csütörtök2017. 03. 23.

Fotó: CSABACSUTKAI

Versenyt metszettek Fotó: CSABACSUTKAI


Az olaszliszkai hegyközség vendégei vagyunk. A déli-délkeleti fekvésű dűlők ideális termőterületek, és amit a laikus is azonnal észrevesz: sok a fiatal telepítés, s azok szinte mind a hegyoldalakra futnak. Ez ugyan megnehezíti a művelést, de jobb minőséget ad.

Lukácsy tanár urat szakemberek figyelik, friss olasz és francia tapasztalatait osztja meg velük. Mi is a metszés lényege? – teszi fel a kérdést az előadó. Megtalálni a majdani mennyiség és minőség közti harmóniát. Az idős tőkékről sem kell lemondanunk, igaz, az elhalt részek eltávolítása nagy figyelmet igényel.

A jó erőben lévő tőke húsz-negyven liter vizet is elpárologtat naponta, de ha nincs elegendő vízforgalom, akkor nincs szénhidráttermelés és fotoszintézis sem, azaz minőségi fürtökre se nagyon számíthatunk.

Megtudjuk, hogy a lejtős metszést is el kell felejtenünk, hiszen az nagyobb sebet ejt a vesszőn, mintha derékszögben vágnánk. Aztán mindenki beáll egy-egy sorba, s elkezdődik a verseny. Mizsák Józsefet, a Hegyközség elnökét és Dálnoki Kovács Attilát, az Oremus szőlőbirtok főszőlészét közben arról faggatjuk, hogyan vészelték át a kemény telet az ültetvények. Meglepetésre azt halljuk, hogy csupán 5–15 százalékos lehet a fagykár, ami még nem rengeti meg a gazdákat. Sőt, a mínusz 15–20 fokos hidegek valószínűleg a kártevőket is megritkították, ami jelentős megtakarítást eredményezhet majd az ellenük védekezéskor.

Rá is fér egy kis könnyebbség a szőlészekre az utóbbi évek özönvízszerű esői, az új kártevők – harlekin katica, foltos szárnyú muslica, amerikai szőlőkabóca, poloskák stb. – betelepedése miatt.

A kedvező tendenciák között kerül szóba, hogy egyre több fiatal gazda adja a fejét szőlőtermesztésre, s váltanak ki sok öreg, elhanyagolt parcellát a borvidéken. Az is megfigyelhető, hogy a szálvesszős termesztést kezdi felváltani a csapra való metszés. Ez ugyan kevesebb rügyet, majd vesszőt, így kisebb termést, de jobb minőséget jelent.

Ezt a célt igyekezett szolgálni a mostani metszőverseny is, amit egyébként az Oremus embere, Dancs Norbert nyert meg. De a többiek sem mentek haza üres kézzel: nyertek egy-egy üveg bort és rengeteg tapasztalatot.

Ezek is érdekelhetnek