Akad gombaméreg a lisztben, de nem veszélyes mennyiségben

Nincs több gombaméreg a biolisztekben, sem a teljes kiőrlésű termékekben – ezt állapította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb vizsgálata.

GazdanetO. Horváth György2017. 04. 13. csütörtök2017. 04. 13.

Kép: Kecskemét, 2011. január 24. Pékség, liszt, Cseh-pékség kecskemét. Fotó: Ujvári Sándor

Akad gombaméreg a lisztben, de nem veszélyes mennyiségben
Kecskemét, 2011. január 24. Pékség, liszt, Cseh-pékség kecskemét. Fotó: Ujvári Sándor

Tizenkilenc különféle, boltokban kapható s egyre népszerűbb teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgáltatta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Kétharmaduk ellenőrzött ökológiai gazdaságból származott. A gabonafélék esetén a mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát; így ezek koncentrációját vizsgáltatták akkreditált laboratóriumban. Jó hír, hogy egyik termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint. DON-mérge két eset kivételével mindegyik termékből kimutathattak, de egyikben sem érte el a határérték felét.

A legtöbb pontot két ökotermék kapta, amelyekből egyik mikotoxint sem lehetett kimutatni. A 19 vizsgált lisztből 13 származott biogazdálkodásból. Nem volt kimutatható különbség az bio-, illetve a hagyományosan termelt lisztek között a DON-toxin koncentrációjában. A búza- (8 db), tönkölybúza- (7db), és rozslisztek (4db) esetén is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is. A termékek ára széles skálán mozgott (199-1089 Ft/kg), az ár és a szennyezettség között sem volt összefüggés. A vizsgálati eredményekről részletesen itt olvashat!

Ezek is érdekelhetnek