Amikor jót tesz a sokkhatás

A Szabad Föld Kertjében - TÚL VAGYUNK a nehezén, sikeresen választottuk le malacainkat kocánkról. Túl keveset beszélünk róla, pedig sok múlik e fogáson.

GazdanetO. Horváth György2017. 04. 01. szombat2017. 04. 01.

Kép: malac disznó süldő ól állattartás O Horváth György konyhakert mezőgazdaság 2017 03 28 Fotó: Kállai Márton

Amikor jót tesz a sokkhatás
malac disznó süldő ól állattartás O Horváth György konyhakert mezőgazdaság 2017 03 28 Fotó: Kállai Márton

Habár egyre kevesebb koca és malac röfög a hazai porták óljaiban, azért akadnak még, akik megszokásból – vagy csak mert tudni akarják, milyen húst esznek – maguknak termelik meg a kolbászt, sonkát, töpörtyűt, karajt adó állataikat. A legtöbben a piacon vagy ismerőstől vásárolnak választási malacot, aztán felhizlalják. A kocatartás időigényes és költségesebb szórakozás, de ha jól csináljuk, megéri, hiszen almonként 8-10 választási malaccal számolhatunk, amelyek ára 10-15 ezer forint a piacon.

Ennek igazából két veszélyt hordozó szakasza van: az egyik a születés utáni egy hét, majd a választás utáni első tíz nap. Ilyenkor mind a kocákra, mind a malacokra veszély leselkedik.

A születéskor a malacok megfázhatnak, ha kevesebb a tej, legyengülnek, könnyen sérülhetnek stb. A koca belázasodhat, vérmérgezést, méh- vagy tőgygyulladást kaphat, ha nem ügyelünk a szülés után a hüvely, a méh normális regenerációjára. A választás hasonló odafigyelést igényel. A nagyüzemben alkalmazott 28-30 napra történő elválasztás a háztájiban felesleges, jobb, ha a kocánál tartjuk a malacokat 6-8 hétig. Ekkor még van annyi anyatej, hogy segítse a malacok szilárd takarmányra – tápkeverék – szoktatását. Ez a plusz két-három hét nagyon számít a malacok bélflórájának kialakulásában, emésztőrendszerük fejlődésében.

De a későbbi választás is sok csapdát rejt.

Sokan követik el azt a hibát, hogy a választott malacokat túletetik, mondván, pótolni kell a kieső anyatejet. (Feltéve, ha nem a fokozatos elválasztást követik, amikor a kocákat napközben egyre hosszabb ideig rekesztik le a malacoktól, amelyek így egyre kevesebbszer jutnak tejhez.) Nos, ekkor jöhet a baj: vagy az akár halálhoz vezető ödémás betegség, vagy az elhúzódó – halált ritkábban okozó – hasmenéses időszak, fertőzések. Ezt elkerülhetjük, ha a malacoknak a választást követően csökkentett adagban és naponta 3-5 alkalommal megfelelő fehérjetartalmú takarmánykeveréket, tiszta vizet adunk. Az adagot 7-10 nap alatt emelhetjük fokozatosan, majd már állandóan lehet előttük táp, amiből étvágy szerint ehetnek.

A kocáknál a sokkszerű választásnál lehet baj: tőgygyulladást kaphatnak, belázasodhatnak stb. Ezt és a gyógyszerezést, az állatorvosi költséget elkerülendő, érdemes a nagyüzemekben is alkalmazott drasztikus módszert követni, ami az 1-1,5 napos víz- és 1,5-2 napig tartó takarmánymegvonást jelenti. Ezt követően vízből és takarmányból is csak 2-3 nap alatt emeljük a fejadagot a szokásosra.

Az előzőekben leírt fogások bejöttek a Szabad Föld Kertjében is: malacaink a választást követő átmeneti egy hét alatt kicsit lassabban fejlődtek, de megúsztuk a problémákat. Sőt hála a tavasznak, naponta kisebb mennyiségben már kapnak egy kis zöldet is. A kocánk a választás utáni hatodik napon görögni, ivarzani kezdett, s át is engedtem hozzá a kanunkat.
(A drasztikus elválasztásnak ez is előnye: a kocák döntő többsége, a hirtelen hormonális változások miatt, elapasztja a tejet, s a választást követő 10 napon belül ismét ivarzik.) Hogy sikeres-e a termékenyítés, az majd három hét múlva kiderül. Ha igen, akkor az új alom nagyjából július második felében láthatja meg a napvilágot.

Ezek is érdekelhetnek