Esik a cukor és a növényi olajok ára

Ígéretesek az első globális gabona-előrejelzések 2017-re, még akkor is, ha a gazdák egy része átpártolt más növényre. Bőségesek a már meglévő készletek és a kilátások is kecsegtetőek – ezen tényezők hatására 2,8 %-kal csökkentek a FAO által nyomon követett világpiaci élelmiszerárak márciusban. Bár, hozzá kell tenni, ez még így is 13 %-kal meghaladja a tavaly ilyenkor mért értéket.

GazdanetO. Horváth György2017. 04. 06. csütörtök2017. 04. 06.
Esik a cukor és a növényi olajok ára

A FAO élelmiszerár-index az öt nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-termékcsoport, azok kereskedelmi jelentőségével súlyozott mutatója. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete emellett most jelentette meg idén először a gabonakészletekről és –felhasználásról szóló globális éves előrejelzését, amely szerint várhatóan „egy újabb, nyugodt piacok jellemezte szezonnak” nézünk elébe, közel rekordnagyságú gabonakészletekkel.

Minden, kivéve a húsfélék
A FAO gabonaár index közel 2 %-ot csökkent február óta (ezen belül is főleg a búza és kukorica), elérve a tavaly márciusi szintjét. A növényi olajok 6,2 %-kal kerültek kevesebbe a világpiacon: a pálma- és szójaolaj ára változott a legerőteljesebben, miután megérkeztek a jó termelési előrejelzések. Repce és napraforgómag-olajból is jobban állunk a vártnál, így itt is csökkenést regisztráltak. A cukor volt a másik alapvető élelmiszer, melynek ára a legnagyobb, 10,9 %-os esést produkálta. 2016 májusa óta nem volt ilyen alacsonyan a FAO cukorár-indexe. A kereslet gyenge, miközben a Brazília hatalmas készletekkel lép a piacra a kiváló év és a vártnál kisebb volumenű bioetanol előállítás együttese miatt. Nem probléma a tejtermékek elérhetősége sem, így itt is (jelen esetben 2,3 %-os) gyengülés tapasztalható. Egyetlen kivételt a húsfélék képezik, melyek ára 0,7 %-kal növekedett az ázsiai kontinens sertéshús-igénye miatt.

Az első előrejelzések 2017-18-ra
A világ teljes gabonatermése elérheti a 2597 millió tonnát, alig 9 millió tonnával elmaradva a tavalyi rekordtól, olvasható a FAO Gabonakészletek és –igények jelentésében. Szakértők figyelembe vették az időjárási körülményeket és a gazdák vetéssel kapcsolatos (árvezérelt) döntését. A tavalyi évhez képest kismértékű eltérést a búza okozta, ahogy farmerek szerte a világon (Ausztrália, Kanada, Egyesült Államok) elpártoltak tőle és így várhatóan 2,7 %-kal kevesebb terményt takaríthatunk majd be. Ezzel szemben a szemes terményeknél kiemelkedő eredmény (1 353 millió tonna) várható 2017-ben, amely mögött Brazília és Argentína áll, együtt Dél-Afrikával, amely ország a tavalyi szárazság után tér magához. Indiában és Indonéziában növelték a rizzsel bevetett földek nagyságát, Brazíliában és Kínában ugyancsak jó év várható, ami ellensúlyozza a terméskiesést az aszályos Sri Lankán. Így összességében a rizstermelés szintén nőhet, 1 %-kal.

Gabona-felhasználás és –készletek
Idén várhatóan alig 1 %-kal nő a gabonatermények felhasználása, ami a tavalyi 2,2 %-hoz képest jelentős csökkenés. Szakemberek az állati takarmány és a bioüzemanyagok iránti igény mérséklődésével magyarázzák ezt. A termelés és a fogyasztás összevetése alapján az idei szezon végére 680 millió tonna gabonát tudhatunk majd a raktárakban – csupán kétmillió tonnával kevesebbet az előző évhez képest, megnyugtató szinten hagyva a globális raktárkészlet és felhasználás egymáshoz viszonyított arányát (25,4 %). A búzakészletek 2,5 %-kal nőnek (246,6 millió tonnára), míg a kukorica 4 %-kal csökken (207 millió tonnára), a rizs változatlan marad (170 millió tonna) – állapították meg a FAO szakértői.

Ezek is érdekelhetnek