Tovább erősödik nagyhatalmi mivoltunk

Kevesen tudják, de a fél világot Magyarország látja el állateledellel, s ez a státusz tovább fog erősödni. Tovább bővíti ugyanis büki állateledel gyárát idén ősszel a Nestlé Hungária Kft., a több mint 20 milliárd forintos beruházással! A gyár a Nestlé egyik legnagyobb állateledel gyártó központjává válik Európában - közölte a Nestlé Hungária Kft.

GazdanetO. Horváth György2017. 04. 07. péntek2017. 04. 07.
Tovább erősödik nagyhatalmi mivoltunk

A Nestlé az elmúlt 25 évben több mint 100 milliárd forint értékben létesített beruházásokat az országban, ezzel a Nestlé a legnagyobb svájci befektető. Magyarországon. A társaság kivitele ezzel a beruházással idén újabb lendületet kaphat, noha az Európában előállított évi 1 millió tonna állateledel jelenleg mintegy 20 százaléka már Bükön készül. A Nestlé az elmúlt 25 évben több mint 100 milliárd forint értékben létesített beruházásokat az országban, ezzel a Nestlé a legnagyobb svájci befektető Magyarországon. Korábban a beruházással kapcsolatban elárulták, hogy a bővítés – amelyet a piaci igények változása indokolt – két új gyártósort jelent, 4 töltővel és automatizált multipack csomagolóval. A jelenleg konzerv termékeket gyártó üzem átalakítása mellett egy 5000 négyzetméteres új gyártócsarnok is épül. A beruházással közvetlenül 70 új munkahely jön létre, így a foglalkoztatottak teljes létszáma megközelíti az 1000 főt.

Tavaly a Nestlé Hungária Kft. nettó árbevétele meghaladta a 125 milliárd forintot, ami az előző évhez hasonló. A társaság nyereséges, termékei értékesítéséből származó nettó árbevételének 60 százalékát a külpiacokon szerzi, a teljes gyártás 90 százaléka exportra készül. Az élelmiszergyártó regionális gyártóközponttá fejlesztette három magyar üzemét, így termékei Dél-Afrikától Chiléig a világ 46 országába jutnak el.

A társaság külföldi eladásokból származó nettó árbevétele csaknem 76 milliárd forint lett 2016-ban, ez 78 százalékos növekedés 2010-hez képest. A társaság 2016-ban Magyarországon több mint 230 ezer tonna terméket állított elő, ennek közel 90 százaléka exportra készült. A multinacionális vállalkozás tonnában számolva tizenötször több árut visz a külpiacokra, mint amennyit behoz az országba.

A Nestlé éves szinten 90 ezer tonna hazai mezőgazdasági alapanyagot dolgoz fel három magyarországi gyárában. A büki üzemben a különféle állateledelek gyártásához felhasznált évi több mint 130 ezer tonna alapanyag 60 százaléka hazai eredetű. Csak gabonából 2006 óta több mint 600 ezer tonnát dolgoztak fel itt.

A Nestlé Hungária Kft. a Nestlé S.A. leányvállalataként jött létre 1991-ben. A Nestlé három magyarországi gyárában és budapesti központjában összesen 2400 embert foglalkoztat. Szerencsen kakaó- és kávétermékeket, Diósgyőrben üreges csokoládéfigurákat, Bükön állateledelt gyárt. A Nestlé tavaly 8,5 milliárd svájci frank nyereséget termelt, ami 6,2 százalékkal kevesebb az előző évinél, a vállalat bevételei 0,8 százalékkal 89,45 milliárd frankra emelkedtek.