Nemzeti parkok: 38 plusz 4 milliárd

A kormány több mint 4 milliárd forint normatív támogatást biztosít az országban található 10 nemzeti park működéséhez, feladataik ellátásához.

GazdanetO. Horváth György2017. 05. 22. hétfő2017. 05. 22.

Kép: Hóvirág sétány az alcsútdobozi arborétumban természet táj erdö növények 2010.03.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Nemzeti parkok: 38 plusz 4 milliárd
Hóvirág sétány az alcsútdobozi arborétumban természet táj erdö növények 2010.03.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A támogatási lépésre azért volt szükség, mert az utóbbi években a nemzeti parkok egyre inkább arra voltak utalva, hogy gondoskodjanak saját bevételeikről - mondta Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a 27. Zöld Civil Országos Találkozó megnyitóján. A saját bevételek előteremtésénél a problémát leginkább az jelentette, hogy az állami természetvédelmi érdekeket nem mindig lehet a bevételszerző képességnek alárendelni. A természetvédelem speciális terület, ahol szükség van a helyi önkormányzatok, egyetemek és természetesen a civil és társadalmi szervezetek segítségére is. A civil szféra és a tárca sikeres együttműködésének példájaként említette a Baján kialakított földikutya-rezervátumot, a Kelebia térségében elindított élőhely-rekonstrukciót, amely szintén a földi kutyák megóvását szolgálja, valamint azt, hogy jövőre megduplázódnak a levegőtisztaság védelmére szánt források – számolt be az MTI.

A nemzeti park igazgatóságok a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 2020-ig 38 milliárd forint európai uniós forrást fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre, például élőhely rehabilitációkra, valamint a Natura 2000 területek helyreállítására. A források 100 ezer hektárnyi terület rehabilitációját szolgálják. Az előző európai uniós finanszírozási ciklusban ugyanezekre a célokra 36 milliárd forintot fordíthattak az intézmények.

A természetvédelmi területek megóvására a KEHOP-ban elérhető források mellett rendelkezésre áll több mint 4 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) is. A GINOP ökoturisztikai fejlesztéseket finanszíroz, például látogatóközpont, tanösvény kialakítását.
A Zöld Civil Országos Találkozót a Zöld Megújulók és Ötletelők Köre (ZöMÖK) szervezte, a rendezvény története során ez az első alkalom, hogy Budapesten tartják.
 

Ezek is érdekelhetnek