Teljes gőzzel munkálkodnak a kártevők - Nagy szükség van a Kertészek növényvédelmi naptárára

Az év ötödik hónapjában minden virágzik, zöldül, s talán az utolsó fagyos éjszakáknak is búcsút intünk. Ugyanakkor a kártevők és kórokozók teljes gőzzel munkába állnak.

Gazdanet(Wirth)2017. 05. 01. hétfő2017. 05. 01.
Teljes gőzzel munkálkodnak a kártevők - Nagy szükség van a Kertészek növényvédelmi naptárára


Kapálással nem csak a szellőzést és talajnedvesség megőrzését garantálhatjuk, de a cserepesedést is megakadályozzuk. A gyomokat nem azért írtjuk, mert nem szépek, hanem mert a haszonnövények elől tápanyagot vonnak el. Még virágzás, magérlelés előtt távolítsuk el és komposztáljuk a növénymaradványokat.

A gyomtalanítás a sorok között megfelelő húzókapákkal most még könnyű. Ha kell, a sorokat kézzel gyomláljuk. A szükséges öntözésről se feledkezzünk majd meg, ugyanis a mostani esőzés és havazás néhány hét múlva már nem fejti ki kedvező hatását. Az öntözés meghatározó ebben a hónapban, a legnagyobb figyelmet a frissen ültetett palántanövényekre fordítsuk – ami nemcsak a zöldségekre, hanem a frissen ültetett évelőkre és cserjékre, fásszárú növényekre, rózsákra, a frissen telepített fűre is érvényes. Lehetőleg ne a növényeket locsoljuk,hanem a tövükhöz juttassuk el a vizet. Ezt a legjobb estefelé vagy kora reggel megtenni: ekkor párolog el a talajról a legkevesebb víz, így jobban hasznosul az öntözéskor
kijuttatott mennyiség.

A nagyobb esőzések kedveznek a gombás fertőzésnek, ellenük hatásosan a kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval védekezhetünk.

Májushoz közeledve a növények kártevőivel is meggyűlhet a bajunk. A cseresznyelégy a hónap közepénvégén támadja meg a zsenge gyümölcsöket, de a levéltetvek megjelenésére is számítani lehet. A sárgabarack- és meggyfákat a monília fenyegeti. Ha fertőzött ágat látunk, el kell távolítanunk, majd égessük el, hogy megakadályozzuk a kórokozó továbbterjedését.

(Wirth)

További érdekességeket olvashat
a Mezőgazda Kiadó Kertészek növényvédelmi
naptára című könyvében.
www.mezogazdakiado.hu (x)

Ezek is érdekelhetnek