Vessük vagy palántázzuk? Idő kell, míg a növényke kiheveri a sokkhatást

A kabakosok igazi melegkedvelő növények, legyen szó spárgatökről, cukkiniról, uborkákról, dísz- és sütőtökökről, dinnyefélékről. Mostanság kell a szabad földbe kerülniük a magvaknak – aki túl korán vetett, az a múltkori és az e heti két hideg hajnal miatt ráfázhatott. Pontosabban a frissen kibújt csíranövényei fáztak rá. Ez pedig legalább egyhetes helyben járást okoz, ennyi idő kell, míg a növényke kiheveri – ha egyáltalán – a sokkhatást.

GazdanetO. Horváth György2017. 05. 18. csütörtök2017. 05. 18.

Kép: Uborka Palánta öntözés Hernádszentandrás biofalu Bioszentandrás biogazdálkodás ökológiai növénytermesztés közmunkaprogram 2014.06.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Vessük vagy palántázzuk? Idő kell, míg a növényke kiheveri a sokkhatást
Uborka Palánta öntözés Hernádszentandrás biofalu Bioszentandrás biogazdálkodás ökológiai növénytermesztés közmunkaprogram 2014.06.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Addig viszont ki van téve mindenféle rovar- és csigarágásnak, illetve a párás, hideg napokkal együtt járó peronoszpóra, fuzáriumfélék és a gyökérnyakat károsító, talajban élő, palántadőlést okozó gombák támadásának. Ezért, aki magról neveli kabakosait, inkább várja ki a májusi fagyosszenteket, így biztosabb az eredmény. Igaz, a palántához képest 3-4 héttel később lesz termésünk, de igazán erős, a helyi adottságokhoz a kezdetektől alkalmazkodó növényekre számíthatunk.

Sokéves tapasztalat az is, hogy a fóliákban nevelt, vásárolt palántákkal is érdemes ezt az időt kivárni, mivel egy hideghatás a nagyobb növényeket is visszaveti a fejlődésben. Az sem elhanyagolható kérdés, hogy kitől vesszük a palántát. Azaz megbízható árustól, kertésztől, aki biztosan megedzette a fóliákban nevelkedett palántákat. Ez nagyjából egyhetes folyamat: minden délelőtt, amikor a hőmérséklet felmelegszik 15–25 fokra, szélvédett, félárnyékos helyen tartjuk a palántákat, majd este, a hideg elől ismét a termesztőberendezésbe visszük őket éjszakázni. Ezt azoknak is meg kell tenniük, akik saját fóliában maguknak nevelnek palántát! Ha olyan növényt vettünk, amelyet nem edzett meg a kertész vagy a piacozó, akkor szinte elveszítjük a palántázás előnyét: legalább két hét, mire alkalmazkodnak az új feltételekhez, s elindul az intenzív növekedési szakasz.

Van még egy alapvetés a kabakosok termesztésekor: akár vetjük, akár palántázzuk, mélyebb gödröt készítsünk, amelybe legalább egyvillányi érett trágyát, komposztot terítsünk, fedjük be 5 centis talajjal, majd arra ültessük a palántát, vessük a magvakat! A kabakosok mindegyike igényli a sok tápanyagot.

Ezek is érdekelhetnek