Hivatalos: vízhiányos időszak van - elfeledhető a vízdíj egy része a termőterület 2 százalékán

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére.

GazdanetO. Horváth György2017. 07. 04. kedd2017. 07. 04.
Hivatalos: vízhiányos időszak van - elfeledhető a vízdíj egy része a termőterület 2 százalékán

A NAK  tájékoztatása szerint mindez azt jelenti, hogy július 1-jétől visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. Az intézkedés – amelyet a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatai és a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével hoztak meg – az éghajlati anomáliák által okozott termésátlag-csökkenés megállítását, illetve a költségterhek mérséklését célozza. A vízkészletjárulék kiszámításáról szóló rendelet szerint a június 17-től június 30-ig történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészletjárulék összegét 20 százalékkal csökkenteni kell.

A NAK korábban a biztonságos élelmiszer-termelés fenntartása érdekében a vízhiányos időszak visszavonásig érvényes megállapítását kezdeményezte, tekintettel a megelőző időszak csapadékhiányára, amely miatt már akkor 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermést prognosztizáltak. Emlékeztetnek, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján hosszabb távon is száraz, meleg, csapadékmentes időszakot vártak, amely azóta be is igazolódott. A kialakult helyzet fokozza az aszálykárokat, valamint a szabadtéri tűzesetek kockázatát – hívta fel a figyelmet az agrárkamara az MTI szerint.

Ezek is érdekelhetnek