Minden ötödik halashely lebukott

A közelmúltban tartott Tisza menti éttermek és vendéglátó helyek ellenőrzése után 6 mázsa hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a NÉBIH, mert nem volt igazolható e halak eredete. Súlyos bírságot fizethetnek az éttermesek, büfések.

GazdanetO. Horváth György2017. 07. 27. csütörtök2017. 07. 27.

Kép: Halpiac Gyenesdiás 2012.07.17. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Minden ötödik halashely lebukott
Halpiac Gyenesdiás 2012.07.17. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A Tisza menti éttermek és halsütödék kiemelt ellenőrzése során, mindössze egy hétvége alatt több mint 600 kg hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) annak nem azonosítható eredete miatt. Ebből csaknem 84 kg esetében a haltermék azonnali megsemmisítését rendelte el a hatóság. A 6 megyére kiterjedő ellenőrzés keretében 49 vendéglátó egységet vettek górcső alá a szakemberek.

Az egyik nyári hétvégén 6 megyében ellenőrizte a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata a Tisza menti éttermekben, vendéglátóhelyeken, büfékben forgalmazott hal és haltermékek származását. Az akció során felkeresett, összesen 49 vendéglátó egység közül 9-ben találtak igazolatlan eredetű halat, illetve halterméket az ellenőrök. Az esetek nagy részében a fagyasztva tárolt halhúst nem címkézték, így a bemutatott számlák alapján nem lehetett azonosítani az ellenőrzött tételek származását.

A hatóság összesen 527 kg haltermék kereskedelmi forgalomba történő hozatalát függesztette fel, valamint további 84 kg haltermék esetében az azonnali megsemmisítés mellett döntött. A forgalomból kivont haltermékek között a legnagyobb mennyiségben ponty (211 kg) szerepelt, továbbá – az egyéb kisebb tételek mellett – előfordult közel 100 kg keszegféle, mintegy 50-50 kg szürke harcsa filé és süllő. A helyszínen megsemmisítésre került haltermékek túlnyomórészt keszegfélék (57 kg), ezenkívül törpeharcsa (9 kg), ezüstkárász (7 kg) és fogas filé (7 kg) voltak.

A NÉBIH Állami Halőri Szolgálata a horgászok mellett folyamatosan vizsgálja a halárusító helyeket és a halételeket kínáló vendéglátó egységeket is. Az ÁHSZ kiemelt feladata az orvhalászatból származó, fogási tanúsítvánnyal nem rendelkező, ismeretlen eredetű halak és haltermékek felderítése, valamint azok értékesítőinek leleplezése. A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a halgazdálkodási hatóság halvédelmi bírságot szab ki az igazolatlan eredetű, nem nyomon követhető halat, halterméket forgalmazó természetes vagy jogi személyre. A jelenlegi ügyben érintett vendéglátó egységekkel szemben közigazgatási eljárás indul, melynek során – az igazolatlan eredetű hal fajától, mennyiségétől függően – a kiróható bírság 100.000-500.000 forintig terjedhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek