Kertésznaptár: Héjasok szürete

KERTÉSZNAPTÁR (szept. 15–21.)

GazdanetValló László2017. 09. 15. péntek2017. 09. 15.
Kertésznaptár: Héjasok szürete

- Elérkezett a héjas gyümölcsöt termő dió és mandula betakarítása. Legelőször is tisztítsuk meg a fák alját mindenféle hulladéktól, csak ezután rázzuk le a termést. A nagyobb fákról póznákkal verjük le a diót, mandulát a lehető legkíméletesebben, hogy a termőrügyek (a jövő évi termés alapjai) ne sérüljenek. Amely diókról a burok nem akar leválni, gyűjtsük nejlonzsákba és egy napig füllesszük, mert így könnyen leválasztható lesz a burok. A begyűjtött, zöld héjától megtisztított diót elterítve szikkasszuk napos, szellős helyen, s csak ezután vigyük a száraz, szellős tárolóba. (Elteríthetjük a padláson is, mert a téli fagy nem árt a termésnek.) A mandulát akkor szedjük, ha a zöld magburok teljesen felrepedt és a termés könnyen leválasztható a termőrészről. (Korábban szedve a magbél ráncosodik, veszít az értékéből.) A teljesen le nem vált magburkot ez esetben is füllesztéssel választhatjuk le. A megtisztított, héjas termést szellős, száraz, fedett helyen, vékony rétegben elterítve szikkasszuk a tárolás előtt.

- A száraz, napsütötte időszak jó alkalom arra, hogy az idén utoljára arassunk a fűszerkertben. A déli órákban szüreteljünk, mert ekkor a legtöbb a fűszerszámokban a hatóanyag.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek