Na, ebben tényleg gyengén teljesített az EU!

Főleg a minőséggel vannak problémák, de a COPA-COGECA előrejelzése szerint az EU tagországok együttes növénytermesztési eredményei ebben az évben, a legtöbb termék esetében mennyiségileg valamelyest meghaladják az elmúlt évit, a gabonafélék minősége viszont gyengébben alakul.

GazdanetO. Horváth György2017. 10. 29. vasárnap2017. 10. 29.
Na, ebben tényleg gyengén teljesített az EU!

A proplanta.de cikke szerint minőségi problémák főleg az északi országok termésében tapasztalhatók. Ha viszont figyelembe vesszük a tavaszi fagyok, a több országban (főleg Spanyolországban és Portugáliában) jellemző szárazság és nyári hőség, illetve a balti országokat és Írországot sújtó heves esőzések terméscsökkentő hatását, ez az eredmény összességében kielégítőnek tekinthető.

Az EU-28 gabonatermése várhatóan 297,17 millió tonnát tesz ki, ezen belül közönséges búzából 140,34 millió tonnára lehet számítani, az összes gabona mennyisége 0,4, a búzáé pedig 4,2 százalékkal haladja meg a tavalyit. Kukoricából és árpából viszont a termés várhatóan 0,5, illetve 2,75 százalékkal alatta marad az egy évvel korábbinak. Viszonylag jelentősebb (11,4 %) visszaesés várható a Közösség szójatermésében, ami előreláthatólag az import növekedésével fog együtt járni.

Ugyanakkor a Közösség gabonatermelőinek – amint az Max Schulman, a COPA-COGECA gabona munkacsoportjának elnöke megállapította – a közgazdasági és politikai környezet alakulásából adódóan és a termelési költségek emelkedése ellenére, a korábbi évekhez viszonyítva alacsonyabb árakkal és erősebb konkurenciával kell szembenézniük. Ez várhatóan a jövő szezonban a vetésterületek csökkenését vonhatja maga után, sőt bizonyos növényvédő szerek kiesése miatt még parlagon hagyott területekkel is lehet számolni.

Mindezek ellenére az európai gabonakereskedők optimisták, mivel az ez évi termés összesen 298,37 millió tonnát tesz ki, ami 6,2 százalékkal meghaladja az előző évit.
 

Ezek is érdekelhetnek