Őrült nagy összeg megy a számlákra a jövő héten

Az idei időjárási anomáliák miatt keletkezett természeti károkra hivatkozva ismét december helyett már október közepétől eljuttatható az uniós támogatások nagy része a gazdálkodóknak.

GazdanetO. Horváth György2017. 10. 10. kedd2017. 10. 10.
Őrült nagy összeg megy a számlákra a jövő héten

- Október 16-án kezdődik az agrártámogatási előlegek kifizetése, ugyanis több tízezer olyan gazdálkodó van, akiket súlyosan érintett az idei évben tapasztalható fagy, jégeső és aszály. Mindez jogalapot adott arra, hogy 2017-ben az előző évek gyakorlatával összhangban Magyarország az előlegfizetés magasabb mértékét kérje az Európai Bizottságtól - közölte Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Az előlegfizetést a bizottság az EMGA (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) esetében 70, míg az EMVA támogatásoknál (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) 85 százalékos mértékben engedélyezte.

A támogatási mérték meghatározásánál fontos a forint árfolyama: a szeptember 30-i euró-árfolyamot veszik alapul, ami 310,67 forint. Így 70 ezer forintos területalapú támogatást kaphatnak ebben az évben hektáronként a gazdálkodók, amennyiben az úgynevezett zöldítési pénzeket is elnyerik.

Jó hír, hogy a kifizető szervezet által nyáron lefolytatott előzetes ellenőrzések pozitív képet mutatnak, sokkal kevesebb probléma feltárására volt szükség, mint korábban - mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár Horizontális Feladatok Végrehajásáért Felelős igazgatója.
Már folynak a jogszerű földhasználat-vizsgálatok, a keresztellenőrzések, most pedig a falugazdászok segítségével az adategyeztetés is kezdetét veszi. Mindez lehetővé teszi, hogy október 16-án megkezdődjön a korábbi éveknek megfelelő ütemezésű előleg kifizetés.

A másik nagy forrás, a Vidékfejlesztési Program egyes elemei esetén is végezhető előlegfizetés, így az agrár-környezetgazdálkodási programnál és az ökogazdálkodók számára nyújtott támogatásoknál is várható pénz, ahogy más, normatív típusú támogatásnak minősülő esetekben is. Ilyen például a természeti hátránnyal érintett területek, vagy a Natura 2000-es területeken gazdálkodók támogatásai.

Az előlegfizetés a beruházási jellegű támogatásoknál is lehetséges. Már megkezdődött a trágyatárolók építésére, valamint a településképet meghatározó épületek felújítására vonatkozó kifizetési kérelmek ügyintézése is.

Emellett 2017. október 15-ig fizetik az úgynevezett pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő elkülönített, de ki nem fizetett pénzek utalását is. (Az EU előírja ezt, az így visszatartott pénzekből képez közös alapot, melyből káreseményekre ad támogatást. A fel nem használt keretrészt minden év őszén utalhatják ki a 2000 eurónál nagyobb támogatásra jogosultak számára a tőlük visszafogott összegrészt.)

Ezek is érdekelhetnek