Áfacsökkentés kell, mert fekete fellegek gyülekeznek

A tejágazat teljes körű áfacsökkentésre számít, ugyanis csak így tisztulhat meg a piac, kerülhetnek előnybe a túl olcsó importtal szemben a magyar termelők és tejtermékek. Ráadásul e segítség el is kél, mert szakértők szerint az év második felében akár egy újabb túltermelési szezon indulhat meg, ami értékesítési gondokat hozhat.

GazdanetO. Horváth György2018. 01. 08. hétfő2018. 01. 08.
Áfacsökkentés kell, mert fekete fellegek gyülekeznek

A tavalyi volt a konszolidáció éve, az ide lehetne a folytatás - a nagy válságok után végre elindult a tej átvételi árának és a tejtermékek árának az emelkedése is. Ez jót tett az ágazatnak, sikerült túlélni a nagy uniós válságot. A folytatásra is szükség lenne, amit a magyar termelők számára a kormány úgy segíthetné, ha rövid időn belül nem csak a friss tejekre, hanem minden tejre és tejtermékre 5 százaléknyi kedvezményes áfát róna ki. Ez persze több milliárd forintnyi adókiesést hozna első körben, de hosszabb távon más adók többletbevételével és a piac tisztulásával már nyereséget is eredményezhetne.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint tavaly nemcsak az árak emelkedtek, hanem kis mértékben már a tehénállomány is, amire évek óta nem volt példa. Az áfacsökkentés okozta termelői hozadékokra azért is szükség van, mert ellentétben a 2016-os évvel nem 60, hanem csak 50 milliárd forint támogatásra számíthat az ágazat.
Az általános áfacsökkentést indokolja, hogy tavaly - a magas, 18 százalékos áfa-kulccsal adózó - UHT tejeknél az import erős volt, de vissza is esett több mint tizedével az értékesítés - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a terméktanács elnöke. Ez akár pozitív visszajelzés is lehet a kormány korábbi intézkedésére, mely a friss tejeket preferálta, csak ezekre alkalmazható az 5 százaléknyi alacsony áfa-kulcs. Így vélhetően az olcsóbb tejek és friss tejek vettek el piacot a tartós UHT tejektől. (Egyébként pont ezeknél tapasztalható a sajtok mellett a legnagyobb importnyomás és bizonyították sokan, hogy ezekkel követhetik el a legtöbb adóvisszaélést kereskedők, amikor külföldről hoznak be és kínálnak olyan áron UHT tejet, amelyért elő sem lehet állítani egy ilyen terméket.) Nem árt persze azt sem tisztázni, hogy a sokat hangoztatott tejáfa mérséklése csupán a hazai eladású tejek 16-18 százalékát érintik, a több még a magas áfával adózik.

Egyes szakértők azonban arra is intenek így év elején, hogy a normalizálódó tejpiac ismét borulhat. Hogy milyen mértékben még nem tudni, de a tavalyi ideális, kimondottan keresleti piac átfordulhat kínálativá. Vagyis többlet tej- és tejtermék kínálat alakulhat ki. Legalábbis úgy tűnik, hogy a vajhiány megszűnt, az árak lefelé indultak. A kereslet is mérséklődik - ezért is fontos minden új piac, például a magyarok számára most nyílt meg a kínai. Az sem elképzelhetetlen a pesszimisták szerint, hogy az év második felében már a felvásárlási árakban is meglátszik a viszonylagos túltermelés, azaz a mostani árak ismét csökkenő tendenciába válthatnak.

Ezek is érdekelhetnek