Így bánjunk a vetőmaggal

HABÁR AZ IDEI TÉL csak mostanában mutatja meg igazi arcát, ám a gazdaboltokban kicsit később, míg a nagyáruházak szinte mindegyikében néhány héten belül megjelennek a vetőmagok.

GazdanetO. Horváth György2018. 01. 28. vasárnap2018. 01. 28.

Kép: Vetőmag vetömag vetomag veteményes kert gazdabolt hermes 2016.01.11. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Így bánjunk a vetőmaggal
Vetőmag vetömag vetomag veteményes kert gazdabolt hermes 2016.01.11. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Már csak néhány hét, s a kereskedők beterítik boltjaikat a vetőmagvak tasakjaival. Ezek nagy része zöldség, de hasonlóan gazdag a virágmagvak kínálata is. Van még időnk kitalálni, hogy mit hova vessünk. Vegyük elő a tavalyról eltett virág- és zöldségmagvas tasakokat, üvegeket. Érdemes megvizsgálnunk, hogy egészségesek-e, nem penészedtek-e be, nem rágta-e meg a moly egyiket-másikat. Ha igen, akkor tudjuk, hogy mit vegyünk a boltban.

De jó felkészülni abból is, hogy az egyes fajták mire képesek. Egy-egy jobb helyen legalább 4-5 fajtát, hibridet kínálnak, de a papírtasakról csak nagyon kevés információ derül ki. Ezért hasznos, ha a vásárlás előtt otthon valamelyik rokon, ismerős, a megbízható gazdaboltos segítségével, az internetről kikeressük, hogy az adott fajta vagy hibrid milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Az uborkavetőmagok árában alig 100-200 forint a különbség – nagyjából egy kiló termés ára –, de a drágább akár 5-10 kilóval is többet teremhet a kertünkben, mint az egyszerű, nem ellenálló fajta.

A paradicsomoknál is jól nézzük meg, hogy a magok tasakjain gyönyörű fotókkal illusztrált fajta ténylegesen mekkorára nő, kell-e számára támrendszer vagy bokros típus, befőzésre alkalmasabb, alig levet adó, netán kimondottan étkezési fajta. Hazai nemesítésű vagy termelésű- e a vetőmag, vagy más klímához szokott fajta. Ha utóbbi, bírja-e majd az itthoni körülményeket.

Fontos szempont az egyes fajták tér- és vízigénye is. Manapság nem kevés az olyan fajta, amely egyszerre több veszélyes vírus, gomba ellen is a génjeiben hordozza a részleges vagy teljes rezisztenciát. Hasznos ezekre is rákeresni a szakirodalomban. Különleges igényeinket a gazdaboltosnál már most leadhatjuk.

Minden évben felmerül a vetőmag-hamisítás vagy a rossz vetőmagok kérdése. Vetőmagot nem érdemes piacon, parkolóban, a csomagtartóból árusítva, túl olcsón vennünk. Ami nagyon olcsó, az gyanús! Ez mindenre vonatkozik, így a vetőmagvakra, vetőgumókra, hagymákra is. Ránézésre senki nem képes megmondani, hogy az adott vetőmag mikori, csírázóképes-e vagy sem? Ha hivatalos üzletben vásárolunk, a tasakokon világosan látszik, hogy a magok meddig őrzik meg ebbéli tulajdonságukat.

Amennyiben magunk fogtunk magot, és maradt tavalyról vagy azelőttről, tudnunk kell, hogy az egyes zöldségnövények más és más ideig csíraképesek. Így a tökfélék sokáig, akár 4-5 évig is jók, de a zeller vagy a petrezselyem magja csak egy, legfeljebb két évig. Ez nem jelenti azt, hogy egy sem kel ki, de lehet: 100 magból csak 10-20 lesz életképes. Ekkor hiányos a sor, több hétig is hiába várunk, kicsúszhattunk a növények vetési idejéből, így pótolni sem tudjuk.

Több éve vásárolok olcsó és kevésbé olcsó magot, és soha nem volt igazi különbség a kelési tulajdonságokban, nem akadt gond a fajtaazonossággal: az kelt ki, aminek kellett. Vagyis megbízhatunk a boltokban az olcsóbb magoknál is. Az egy-egy család éves szükségletéhez elegendő zöldségvetőmagot, vetőgumót nagyjából 2-4 ezer forintból megvehetjük. Érdemes jövőre eltenni a bevált paradicsom, paprika, tök, dinnye, uborka, cukkini magjából.

Amin viszont nem szabad spórolni, az a vetőburgonya és a dughagyma. Ezeket – megbízható helyről és fajtákat – évről évre meg kell vásárolni. S figyeljünk a zárjegyekre, az eredetet igazoló írásokra.

Ezek is érdekelhetnek