Már olcsóbb lett néhány élelmiszer

Kár, hogy nem tavaly decembertől lett kisebb a haltermékek áfája, olcsóbb lehetett volna kicsit a karácsony. De sebaj, a lényeg, hogy januártól 27 helyett csak 5 százaléknyi adót kell fizetni a hal és haltermékek után. Ahogy a sertés belsőségekért és vágási melléktermékekért is.

GazdanetO. Horváth György2018. 01. 02. kedd2018. 01. 02.

Kép: Ponty hal Szabolcs Halászati Kft. Radóczi János 2014.04.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Már olcsóbb lett néhány élelmiszer
Ponty hal Szabolcs Halászati Kft. Radóczi János 2014.04.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Csökkent néhány élelmiszerek áfája: januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halakra, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (pl. köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (pl. nyelv, máj, velő) áfakulcsa. Az elmúlt években néhány élelmiszer áfája már csökkent, többek között 5 százalékos, kedvezményes kulccsal adózik a sertés és a baromfihús, a friss tej, és a tojás is.

Az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35–40 ezer forinttal több pénz marad. Az adócsökkentések másik nagy nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszergazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás.

A haltermékek áfakulcsának mostani csökkentése, illetve a közelmúltban bevezetett Minőségi Magyar Hal (MMH) tanúsító védjegy kialakítása is hozzájárulhat a hazai halfogyasztás további növekedéséhez. Örvendetes, hogy az elmúlt 10 évben az egy főre jutó hazai halfogyasztás mintegy 6 kilogrammra nőtt.

Ezek is érdekelhetnek