Megvenne ön féláron egy kínai felirattal kínált dobozos tejet?

Kínai feliratozású, Németországban gyártott irreálisan olcsó UHT-tej nyomja le a hazai tejárakat. Nem véletlen, hogy "kiakadtak" a hazai tejiparosok és egyre türelmetlenebbül sürgetik a magyar kormányt, hogy szállítsa le a több tej áfáját is 18-ról 5 százalékra.

GazdanetO. Horváth György2018. 01. 24. szerda2018. 01. 24.
Megvenne ön féláron egy kínai felirattal kínált dobozos tejet?

Literenként 99 forintos, irreálisan alacsony áron forgalmaz egy hazai nagykereskedő cég Németországban gyártott, de kínai felirattal ellátott UHT-tejet – mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a NAK tejpiaci egyeztetésén. Az elnök szerint az ilyen olcsó termékek sokszor áfacsalásra, vagy megkérdőjelezhető minőségre utalnak. Az árak letörésével károkat okoznak a hazai tejszektornak és a fogyasztókat is becsapják, ezért a terméktanács sürgeti, hogy az UHT és ESL tejekre is 5 százalékos áfa lépjen életbe a 18 százalékos jelenlegi kulcs helyett. Mindez azon a tanácskozáson hangzott el, amelyet az agrárkamara adott szervezett és a Tej Terméktanácsszakértői adtak számot a piac helyzetről és a várható trendekről.

Már csak a fenti, német, kínai feliratű irreális áron kínált tej is megerősíti, hogy valamit kezdeni kell a hazai tej áfájával-. Ma ugyanis csak a friss tejek áfája elég alacsony ahhoz, hogy ne csábítson csalásra. Ez viszont csak az eladott tejek 16-18 százalékára vonatkozik azaz ennyi tejet veszün meg 5 százalékos áfa-teher mellett. A több, tehát a többség viszo n tmég mindig 18 százalékkal adózik, amely busás haszonnal járó csalásra ad alkalmat.

Hogy miként lehe 99 forintért adni egy doboz UHT-tejet? A válasz jószándék esetén az, hogy sehogy. Egy liter nyers tej felvásárlási ára ma az EU-ban 100-110 forint között mozog. Erre rakódik rá az adó, a szállítási és feldolgozási költség, sőt, egy ilyen aszeptikus kartondoboz ára is legalább 15-20 forint. VAgyis egy liter német tej ideszállítva legalább 180-200 forintba kerülne. Ehhez képest éppen a feléért árulják, annyiért, mint amennyit egy gyengébb minőségű tejért adnak a német tejiparosok az ottani parasztoknak.

Ezek is érdekelhetnek