Átverés a vitaminos liszt

Búzafinomliszteket ellenőrzött a magyar élelmiszer-biztonsági hatóság. A szakemberek nem találtak kóros anyagokat, de minőségi és jelölési probléma miatt öt lisztnél eljárást indítottak. Egy vitaminozottként hirdetett lisztnél viszont még a kimutatási határértéket sem érte el a vitamintartalom.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 01. csütörtök2018. 03. 01.
Átverés a vitaminos liszt

Újabb alapélelmiszert, összesen 24 búzalisztet ellenőriztek a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta februári tesztjén. A termékek az élelmiszer-biztonsági kritériumoknak megfeleltek, a mikotoxinok és a növényvédőszer-maradék mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt.

A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat (B9-vitamin) tartalmaz. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsav tartalma a kimutatási határértéket sem érte el, emiatt hatósági eljárás indult és élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell fizetni, valamint a Nébih kötelezte a céget a jogsértés megszüntetésére.

Azért gombával - nem az életveszélyes mitotoxinokat termelőkkel -, a penészgombával akadt gond: ez a termék-előállítás során a technológiai-higiéniai kritériumok megsértésére miatt jelenhet meg a lisztekben. A laborvizsgálatok 2 terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az érintett előállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. Fontos, hogy a kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre ártalmatlan, hisz – figyelembe véve a liszt felhasználási módját – ezt a terméket minden esetben hőkezeljük a fogyasztást megelőzően.

A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedves sikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. 3 búzafinomlisztnél azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mért a laboratórium. Ez minőségi hiba, s az érintett gyártókkal szemben a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. Jelülési problémák is adódtak. A fenti hibák miat összesen 800 ezer forin büntetést kell fizetni a gyártóknak.

Ezek is érdekelhetnek