Ismét világszerte támad a halálos kór - Már Bulgáriában is észlelték

Nálunk ugyan még nem, de Európa és a Föld számos pontján ütötte fel ismét a fejét a madárinfluenza, melynek leküzdése tavaly 18 milliárd forintunkba került. A tavaszi madárvonulás lehet a mostani kiváltó ok.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 12. hétfő2018. 03. 12.
Ismét világszerte támad a halálos kór - Már Bulgáriában is észlelték

Tagadhatatlanul itt a tavasz, s ezt az utóbbi évtizedben onnan is tudhatjuk, hogy megszaporodnak a madárinfluenzás megbetegedésekről szóló hírek. Így van ez az őszi, telelő helyre vonulás idején is, de a fél évvel ezelőtti vándorlást megúszta Európa. Nem alakult ki olyan, szinte az egész kontinenst érintő fertőzési hullám, mint előtte egy évvel. Most viszont félő, hogy nem ússzuk meg. Legutóbb Bulgária északi részéből március 5-én jött a jelentés: 140 ezer tyúkot kellett leölni, mert felütötte a fejét a vírus. A H5N8-as típust azonosítottak, ez az egyik legragályosabb változat. Januárban szintén volt egy eset, amelyről a bolgár hatóságoknak kellett beszámolniuk az uniós szabályok szerint. Március 7-én Kína jelentette a magas patogenitású H5N6 madárinfluenza kitörését Guangxi tartományban egy kacsafarmon.

Csakhogy az elmúlt hetekben hollandok is számoltak be egy fertőzési gócról: március 2-án a dániai Slagelse-ben található Zealandban találtak egy fehér farkú sas tetemet, melyet megvizsgálva izolálták a vírust. Ez a H5N6-os típus volt, ami nagy halálozási arányú megbetegedést okoz madaraknál. A dánoknál a baromfi telepeknél, a kereskedelemben, szállításban nem vezettek be a bolgároknál kötelező módon alkalmazott korlátozásokat, mert vadmadár elhullásról volt szó.

Előtte Hollandiában (Olderkerben) viszont egy farmon találtak 230, a vírus miatt elhullott madarat, így a többi mintegy 36 ezer szárnyast is likvidálták, a tetemeket megsemmisítették. A településtől 75 kilométerre, még tavaly decemberben ütötte fel egy farmon ugyanez a kór.

Február végén nem csak a holland hatóságok jelentették a megbetegedést. Iraki és vietnami kollégáik is hasonló fertőzésről számoltak be. A kelet-ázsiai ország háztáji gazdaságaiban a hollandhoz hasonlóan szintén a H5N6-os vírustörzset azonosították, melyeket a közelmúltbeli dél-koreai és japán elhullásait is okozták. Az iráni fertőzést a bulgáriainál regisztrált H5N8-as vírustörzsre vezették vissza. Utóbbi esetben is több százezer madár elhullását, illetve kényszervágását és megsemmisítését rendelték el.

Ezek is érdekelhetnek