Kalap kalap hátán

Gombatermesztőés -feldolgozó üzemet, kutatóközpontot, valamint komposztkészítő gyárat épít a Fungaria Bio Zrt. Nagykállóban.

GazdanetB. G.2018. 04. 19. csütörtök2018. 04. 19.

Kép: Csiperke gomba termesztö pince zöldség gombaszedök napszámosok munkások 2011.09.05. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Kalap kalap hátán
Csiperke gomba termesztö pince zöldség gombaszedök napszámosok munkások 2011.09.05. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A  10 és fél milliárd forint értékű beruházás eredményeként a szabolcsi kisváros határában 18 hektáros területen – környezetbarát termesztési technológiával – laska és nálunk jószerivel ismeretlen egzotikus gombákat termesztenek, dolgoznak fel és értékesítenek hamarosan.

A gombákat komposzt segítségével húsz nevelőházban termesztik majd, az innen kikerült termékek egy részét friss áruként értékesítik, a fennmaradó mennyiséget a külön az erre a célra felépített üzemegységekben dolgozzák fel és csomagolják. A feldolgozott gombából vegetáriánus készételeket, húspótló termékeket is gyártanak, az új termékek kifejlesztését és kutatását több hazai egyetem szakmai segítségével valósítanák meg. A  cég komposztüzemet is építene, amely garantálná az alapanyagot a termesztéshez. A termesztési integrációba bárki bekapcsolódhat, amihez a társaság szakmai és gyakorlati segítséget ad. A beruházó számításai szerint az üzem négy-öt évig tartó felfutás után évente öthatezer tonna gombát lesz képes előállítani, aminek évente 10-15 ezer tonna a komposztalapanyag igénye. A legfontosabb exportcélpont Németország, Franciaország, Belgium, Svájc és Oroszország lesz.

A komplexumban 280 munkavállaló foglalkoztatását tervezik. A mintegy 2,6 milliárd forintos támogatást élvező, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított projekt munkálatai – a szükséges engedélyek beszerzését követően – az idén nyáron kezdődhetnek el.

Ezek is érdekelhetnek