Nincs szükség rájuk

Immáron teljes körű a tilalom a három legfőbb méhgyilkos neonikotinoid növényvédő szer használatára az unió tagállamai számára, döntött a napokban az Európai Bizottság.

GazdanetHP2018. 05. 13. vasárnap2018. 05. 13.

Kép: Vudi Gábor Kátoly Mecseki Mézes Körút méhészet méhek méz 2014.05.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Nincs szükség rájuk
Vudi Gábor Kátoly Mecseki Mézes Körút méhészet méhek méz 2014.05.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Magunk sem gondoltuk, hogy a benyújtását követően ilyen gyorsan keresztülmegy a javaslat, osztotta meg örömét szerkesztőségünkkel Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország Egyesület vegyianyag-szakértője. Mindössze négy ország szavazott a döntés ellen, köztük sajnálatos módon Magyarország. Ezzel a beporzók, a környezet és így végső soron az emberek érdekei elébe helyezte a szűk körű agrárvegyipari lobbi szempontjait.

Az Európai Bizottság a három legsúlyosabban mérgező neonikotinoid használatának teljes körű tilalmáról döntött. A repce, a kukorica és a napraforgó esetében e szerek használata már öt éve tiltott, ezt most terjesztették ki a többi növényre is. Jó szívvel megtehették ezt a döntéshozók, ugyanis a tudományos vizsgálatok és a terepi tapasztalatok egyaránt bizonyítják, hogy e szerek használata teljes mértékben kiváltható olyan természetes módszerekkel, mint a vetésforgó, illetve az ellenálló fajták vetése, a természetes csapdák használata.

A kutatások eredményeiből egyértelművé vált az is, hogy a most betiltott szerek kizárólag a nagyipari termelők rövid távú érdekeit szolgálják, ugyanis használatuk valójában nagyobb kárt okoz, mint amennyi előny származik belőle. Ételeink nagy része ugyanis a beporzóknak köszönhető, amiből következik, hogy pusztulásuk számos zöldség és gyü mölcs termésátlagát veti vissza. Különösen igaz ez az alma, az eper, a mandula és a paradicsom termésére.

Éppen ezért csak remélni lehet, hogy a szerek forgalmazásában érdekelt kis létszámú, de annál befolyásosabb magyarországi csoport nem él vissza a helyzettel és nem kér eseti – 120 napos – engedélyt a gyilkos szerek alkalmazására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek