Győznek a vegánok? - Jelölni kell az ételeket a jövőben?

Egymillió aláírás kell hozzá, illetve az EU Bizottságának későbbi döntése és valószínűsíthető, hogy minden unióban forgalmazott élelmiszeren fel kell majd tüntetni azt, hogy vegán, vegetáriánus, vagy nem vegetáriánus fogyasztói szokásnak felel meg az adott termék.

GazdanetO. Horváth György2018. 11. 20. kedd2018. 11. 20.
Győznek a vegánok? - Jelölni kell az ételeket a jövőben?

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a „Kötelező élelmiszer-jelölés (nem vegetáriánus, vegetáriánus, vegán)” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. E szerint „Az EU-ban a vegetáriánusok és vegánok nehezen tudják azonosítani a számukra megfelelő élelmiszereket. Vásárlás előtt meg kell vizsgálnunk az élelmiszerek összetevőit feltüntető listát, és különös figyelmet kell fordítanunk az olyan nehezen meghatározható összetevőkre, amelyek növényi vagy állati anyagokból is állhatnak" - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A kezdeményezők felkérték az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be javaslatot, amely alapján minden élelmiszerterméken képes címke jelezné, hogy az vegetáriánus, nem vegetáriánus vagy vegán termék-e. A kezdeményezés nyilvántartásba vételére 2018. november 12-én kerül sor. Ezt követően egyéves időszak áll rendelkezésre a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell.

Ezek is érdekelhetnek