Sokat adott az idén a hegy

Idén várhatóan 62 ezer hektárnyi szőlőtermő-területről összesen 550 ezer tonna termést takaríthatnak be a magyar szőlősgazdák, ebből 3,8 millió hektó bor készülhet.

GazdanetO. Horváth György2018. 11. 15. csütörtök2018. 11. 15.
Sokat adott az idén a hegy

A szőlőárak némileg elmaradtak ugyan a 2017-estől, azonban a jelentősen magasabb termésátlag kompenzálhatja a termelőket – mondta Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért felelős államtitkár Soltvadkerten, a X. Márton-napi újbor ünnepen.
A hektáronkénti termésátlag csaknem másfélszerese a tavalyinak, így idén akár 3,8 millió hektoliter bor készülhet az országban, ilyen mennyiségre évek óta nem volt példa. És ezzel nem vagyunk egyedül: az EU-ban is az elmúlt öt év legmagasabb bortermése várható (175,6 millió hl), amely 22,1%-kal haladja meg a múlt évi mennyiséget.

Bor exportunk évről-évre növekszik, 2011-ben még 613 ezer hektoliternyi magyar bor került a külpiacokra, addig 2017-ben már 984 ezer hektolitert szállítottunk ki. Ezzel párhuzamosan csökkent az import, ugyanezen éveket figyelembe véve 790 ezerről 195 ezer hektoliterre – ismertette az államtitkár.

A hazai szőlészeti és borászati tevékenységhez több támogatás is elérhető: a szőlőültetvények szerkezetátalakítása ás a melléktermék lepárlás segítése, a Vidékfejlesztési Program Borászati üzem-korszerűsítési, új szőlő telepítési és értéknöveléssel kapcsolatos beruházási fejezete.

Ezek is érdekelhetnek