Durva: az édesség tizede lejárt termék a piacokon, vásárokban!

Több élelmiszert kellett kivonni a karácsonyi razzia során, mint tavaly. legalábbis ez az első hetek tapasztalata. Eddig 4,1 millió forint nagyságrendben büntetett a Nébih.

GazdanetO. Horváth György2018. 12. 22. szombat2018. 12. 22.

Kép: Karácsonyi vásárlás ajándék Vörösmarty tér 2013.12.05. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Durva: az édesség tizede lejárt termék a piacokon, vásárokban!
Karácsonyi vásárlás ajándék Vörösmarty tér 2013.12.05. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Az idei szezonális ellenőrzések sora a boroktól és pezsgőktől kezdve a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig terjedt, beleértve a füstölt húsokat és a virsliket is. A több mint 10 éves múltra visszatekintő ellenőrzés-sorozatra a téli szezonban minden évben december 1-je és december 31-e között kerül sor. December 16-ig országszerte 2100 ellenőrzést folytattak le, ami ötszázzal több, mint előző évben. 316 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 1219 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban, további 565 pedig vendéglátóhelyen történt. 2018. december 16-ig a feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 62 alkalommal figyelmeztetést, 14 esetben a tevékenység korlátozását, míg 67 ügyben – 4,1 millió forint nagyságrendben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Tevékenység korlátozására 14 alkalommal volt szükség a feltárt súlyos szabálytalanságok miatt. Az előző év első időszakához képest emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: 10.499 ellenőrzött tételből 249 (2,4%) esetében hozták meg ezt az intézkedést a szakemberek, amely 19,5 tonna élelmiszert jelent. Az ok legtöbbször a lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő volt, de esetenként jelölési hiba is előfordult.

Mellbevágó adat: a piacokon és a karácsonyi vásárokon eladásra kínált szaloncukrok és egyéb édességek 10%-a lejárt termék volt. Örömteli azonban a Budapest belvárosi vásáraiba kitelepült szeszesital-forgalmazók szabálykövető magatartása, akiknél a 336 vizsgálat alá vont tétel alkoholtartalma megegyezett a termék jelzésén feltüntetett értékkel, és a nyomon követési előírásoknak is megfeleltek. A vidéki ünnepi vásárokon feltárt hiányosságok miatt 78 kitelepült vendéglátó üzletből 3 működését kellett felfüggeszteni, egyet pedig figyelmeztetésben részesíteni. A Nébih laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett, vizsgálatuk jelenleg is zajlik. Az eddig elvégzett érzékszervi vizsgálatok alapján 2 termékkel szemben merült fel kifogás, mindkettő emberi fogyasztásra alkalmatlan dióbél.

Ezek is érdekelhetnek